Samen met de Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) bekijkt de gemeente hoe het in de toekomst met de inburgering moet. Er zijn diverse alternatieven en het aantal vluchtelingen loopt terug, beseft de gemeente. In de raadscommissie voor Burgers en samenleving van 17 april wordt er over gesproken.

In 2021 komt er een nieuwe inburgeringswet, waarbij gemeenten de regie krijgen. B&W willen regionaal samenwerken en zich aansluiten bij VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland (VW WMN), wegens de deskundigheid daar. Sinds 2005 steunt Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) statushouders in Amstelveen, maar de nieuwe wet en vermindering van het aantal vluchtelingen vergen volgens de gemeente een andere werkwijze. Taalschool SVI stopt bijvoorbeeld in juli door het dalend aantal leerlingen.

Taalschool

Eén alternatief is dus aansluiting bij VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland, onderdeel van Vluchtelingenwerk NL, met veel (juridische) expertise en backoffice, De organisatie is ook actief in Amsterdam, wat voor veel Amstelveense statushouders van belang is. Maar ook andere mogelijkheden worden onderzocht.

De gemeente wil beter gaan aansluiten bij het sociale activiteiten in en ondersteuning van wijkcentra. Voor alle leerlingen van de sluitende taalschool wordt een passende oplossing gezocht.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.