Beloften worden toch overvleugeld door bevorderingen, althans in het openbare bestuur. Neem nou de nieuwe burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens. De inkt was nog niet droog van het bij tekenen voor een nieuwe periode van zes jaar in Wijk bij Duurstede, waar hij kennelijk beloofd heeft er te blijven, of hij solliciteerde naar een betere baan. Hoewel hij ook in zijn vorige naar zijn zeggen een ‘geweldige tijd’ doormaakte.

Tjapko Poppens. Foto: gemeente Wijk bij Duurstede

Maar ja, Amstelveen met zijn ruim 90.000 inwoners is natuurlijk wel even iets anders dan een gemeente die er iets meer dan 23.000 heeft. Het betekent bijvoorbeeld dat hij er zo’n 30 % in salaris op vooruit gaat. Ik heb mensen voor een mindere procentuele verbetering van werkgever zien veranderen.

Meer

Terwijl hij in Wijk bij Duurstede € 7.348,73 per maand (exclusief vakantiegeld en eindejaartoeslag van 9,8%) verdiende, bedraagt zijn salaris in het grotere Amstelveen 9390,73, ook weer exclusief alle emolumenten, zoals een ‘ambtsbijdrage’ (zeg maar een onkostenvergoeding) van € 386,74. In totaal komen zijn inkomsten hier neer op ruim € 140.000 per jaar.

Als men zich kan verbeteren, kan niemand daar tegen zijn, vertelde iemand me. Logisch dat iemand op bevordering uit is, voegde zij er aan toe. Ach en zo’n dertig procent meer verdienen rechtvaardigt in veler ogen wel het binnen hooguit een paar maanden tot andere opvatting komen dan een belofte deed vermoeden. Nu maar hopen dat niet binnen zes jaar in een van de grote steden – zoals Den Haag – een burgemeestersvacature prijkt. Overigens zal Poppens ter verdediging wel zeggen dat Amstelveen ‘op zijn pad’ kwam. Dat is gangbaar in die kringen, waar men overigens nooit erbij vertelt dat ‘pad’ zelf te hebben aangelegd.

Hotel

Kees Noomen (VVD)

In de gelederen van openbaar bestuur lijkt trouwens een leugentje om vermeende bestwil gebruikelijk. Voorzitter Kees Noomen van de vertrouwenscommissie, het geheime soaporgaan dat een cruciale rol speelt in de lachwekkende procedure hier te lande en sollicitaties voor het ambt moet beoordelen, wond er geen doekjes om ronduit te hebben gelogen. En een raadslid meldde dat men wel eens met de hele commissie had overnacht in een hotel, omdat de plicht van de volksvertegenwoordigers daarheen nu eenmaal riep. Noomen zei letterlijk in de eindelijk openbaar geworden vergadering, waarin de gemeenteraad de voordracht van Poppens bekend maakte:  “Het thuisfront voorhouden dat je ergens anders bent dan werkelijk het geval is”  als onderdeel van die politieke taak. Waarmee hij dus in feit zei dat liegen in de politiek vrij normaal is. Waarom verbaast mij dat nou niet?

6 COMMENTS

 1. En dan verwijtend krokodillentranen huilen als de vorige gedurende haar ambtstermijn vertrekt.
  Maar nu betreft het ons “eiguh” , dan gelden zoals nu blijkt, zeker andere regels. 😂😂
  Ook leuk dat men op kosten van de belastingbetaler zich terugtrekt in een hotel om over “ deze uitermate gewichtige zaak” te confereren. Als ze nou eens een weekendje gingen kamperen!!
  Ik had best wel eens een foto van Raat willen zien met een closetrol onder zijn arm lopend naar de toiletten .

 2. Maar gelukkig is er niet gelekt!
  Overigens zit het liegen volgens mij bij VVD-ers in de genen. Dat ‘hotelletje’ heeft vast geholpen bij het aanstellen van weer een ‘leugenaar’.

 3. Oei, oei, ik heb een fout gemaakt. Raat zat niet in de vertrouwenscommissie. Dus niet de kans om hem per ongeluk op de foto te zien. Zo terloops of zo.

 4. “Een van de eisen die de gemeenteraad in de profielschets had gesteld was dat de nieuwe burgemeester ‘in de ‘herfst’ van zijn/of haar carriére’ moest zijn. Dat gaat in ieder geval nog niet op voor de 48-jarige Poppens.”
  (Amstelveens Nieuwsblad, deze week)

  De raad heeft er kennelijk geen vertrouwen in dat een ambitieuze bestuurder zijn/haar termijn in Amstelveen volledig wil uitzitten. Amstelveen is een springplank. Bovendien is het in die kringen bekend dat de loco hier de dienst uitmaakt, alle eer opeist voor prestigeprojecten en de hete kolen doorschuift naar zijn medebestuurders.

 5. Arme Poppins, hij wordt bestuurder van een jarenlange bouwput, van een gemeente die helemaal op de schop gaat omdat Rijkswaterstaat – in strijd met het streven naar duurzaamheid – ijzerenheinig doorgaat met het nóg breder maken van autowegen, inclusief de A9 die dwars door onze woonplaats raast.

  Het wordt hier een chaos. Het uiteindelijke resultaat van alle ellende is een brede betonnen bak vol voortrazende auto’s dwars door het centrum, een vierdubbel kruispunt en een parkje voor het Oude Dorp.

  Nogmaals: Arme Poppens, hij beseft kennelijk niet waarin hij terecht komt en welke ondankbare rol hier op hem ligt te wachten. Ook dat hebben ze goed geheim weten te houden of ze hebben erover gelogen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.