Vorig jaar (tot en met november) groeide de Amstelveense bevolking voornamelijk door immigratie met 11,6% per duizend inwoners. De natuurlijke groei – zeg maar het aantal geboorten tegenover dat van de overledenen – bedroeg maar 0,4%. Die ontwikkeling komt overeen met een landelijke trend. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename door vooral buitenlandse immigranten was gelijk aan die in Amsterdam. In Ouder-Amstel nam de bevolking toe met bijna 29%. Net als vorige jaren viel de groei vooral in de Randstad.

Rond grote steden

De vier grote steden kregen er de meeste inwoners bij. De bevolking groeide relatief het sterkst in de kleinere gemeenten rondom daaromheen. Amsterdam kreeg er in 2018 van alle Nederlandse gemeenten de meeste inwoners bij, bijna tienduizend. In Den Haag nam het aantal inwoners toe met ruim zesduizend, in Rotterdam met 5,5 duizend en in Utrecht met vijfduizend.

Baby’s

In alle vier de grote steden werden meer baby’s geboren dan er mensen overleden, en vestigden zich meer mensen dan er vertrokken. De regio Amsterdam groeide door buitenlandse migratie en raakte inwoners kwijt door binnenlandse verhuizingen. Dat was ook zo in Rotterdam en Den Haag. Vooral in Amsterdam is deze internationalisering aan de gang. Uit het buitenland vestigden zich 36 duizend personen in de hoofdstad, terwijl er ruim 21 duizend uit Amsterdam emigreerden. Tegenover deze bevolkingsgroei uit buitenlandse migratie staat dat Amsterdam ruim tienduizend inwoners verloor door binnenlandse verhuizingen. Ook Den Haag en Rotterdam groeiden door internationale migratie en verloren inwoners door verhuizingen. In Utrecht was de aanwas vanuit het buitenland veel geringer en was zelfs sprake van een klein binnenlands vestigingsoverschot.

Nieuwbouw

In de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude steeg het aantal inwoners met meer dan 4,5 procent. De nieuwbouw van de afgelopen jaren in deze gemeente heeft de komst van huishoudens uit de nabijgelegen steden Haarlem en Amsterdam vergemakkelijkt. Ook in Diemen, Ouder-Amstel, Blaricum, Beemster, Vianen, Waddinxveen en Rijswijk bedroeg de bevolkingsgroei meer dan 2 procent.
Van de gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners groeide Almere het sterkst. Ook enkele gemeenten met een asielzoekerscentrum kregen er in 2018 relatief veel inwoners bij, zoals het Brabantse Steenbergen en het Groningse Westerwolde.  Buiten de Randstad groeide de bevolking in veel Noord-Brabantse gemeenten, onder meer in de steden Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch.

 

1 REACTIE

  1. De natuurlijke groei van 0,4% van Amstelveners in Amstelveen bevestigt wel het feit dat starters het hier uitermate moeilijk hebben en dat meesten wel gedwongen worden om hun heil ergens anders te zoeken. Daarom meer woningen in de categorie tot €950,—. Niet alles naar luxe-appartementen en al helemaal niet naar stadsvilla’s . Daar hebben we gewoon geen plaats meer voor! Men moet ook niet enkel de groei zoeken in expats, want dat werkt prima in tijden van groei van de economie, maar stopt abrupt of niet zelfs af in mindere tijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.