Seksueel getint chatcontact met een meisje van zestien blijkt de reden van het plotselinge opstappen van wethouder Jeroen Brandes (PvdA). Burgemeester Bas Eenhoorn heeft dat meegedeeld in een brief aan de gemeenteraad. Die was vertrouwelijk. De gemeente hield het in een korte persoonlijke verklaring eerder op ‘persoonlijke omstandigheden’. Ook wethouder Herbert Raat wilde er niets over zeggen.
Brandes, tegen wie aangifte is gedaan, was wethouder van onder meer Welzijn en Jeugdzaken. Zowel Het Parool als De Telegraaf hebben inmiddels het nieuws gebracht. Volgens de burgemeester was het contact van Brandes met het meisje ‘laakbaar’. De advocaat van Brandes heeft overigens geconstateerd dat het contact niet strafbaar was. Maar de burgemeester schrijft aan de raadsleden, die keurig – anders dan in verkiezingstijd – hun mond hielden, dat het gedrag van Brandes wel onacceptabel was ‘om het voorzichtig uit te drukken”. Zeker voor iemand in het openbaar bestuur kan zoiets niet door de beugel, vindt Eenboorn.
Hij schrijft: ‘Er is aangifte gedaan en er zal zorgvuldig worden onderzocht of het tot vervolging zal komen. We leven mee met de jonge vrouw, die de dupe is van het onaanvaardbare gedrag van de wethouder. De kwestie heeft ons allen zeer geraakt. Immers in wethouder Brandes hadden we in Amstelveen een collegiale bestuurder. Maar grensoverschrijdend gedrag kan nooit worden geaccepteerd in het openbaar bestuur”, schrijft Eenhoorn.
De gemeente wil naar buiten naar haar zeggen terughoudend reageren, maar bevestigt nu wel – eerst niet – het laakbare contact met het meisje. Verder herhaalt zij de woorden van de burgemeester in de brief dat er aangifte is gedaan door het slachtoffer en het gedrag van Brandes voor iemand in het openbaar bestuur onacceptabel is.
Volgens mij was een schorsing een betere oplossing geweest. De uitkomsten van een eventueel onderzoek zijn nog niet eens bekend. En de advocaat van wethouder Brandes heeft geconstateerd dat zijn kennelijk erotisch getint contact niet strafbaar was. In deze tijd van soms overweldigende sociale media en online uitingen kon Jeroen Brandes wellicht een verleiding niet weerstaan. Ik vraag mij af hoeveel andere raadsleden en politici wel eens een chat contact hebben gehad waar hij en zij achteraf spijt van hebben. Mogelijk dat de wethouder, de tiener en haar familie dit samen kunnen oplossen. Daarna zou de kennelijk door vriend en politieke tegenstander geprezen wethouder een tweede kans moeten krijgen.
Stefan J. Bos
Lopende het onderzoek heb je misschien gelijk, maar als politicus is dit natuurlijk afkeuringswaardig en het is terecht dat hij zich heeft teruggetrokken, ondanks het misselijkmakende jankverhaal van Raat.
Ik ken niet alle achtergronden. Juist daarom zou ik voor een schorsing zijn. Mocht uit het onderzoek blijken dat hij niets strafbaars heeft gedaan, dan vind ik dat Brandes een tweede kans moet krijgen. En verder: ‘wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’. Natuurlijk hebben politici ook een soort voorbeeld functie. Maar het zijn ook mensen die privé wel eens fouten maken.