Al werken politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) in Amstelveen al jaren intensief samen, donderdag (11 juli) werd een zogeheten handhavings-arrangement getekend door burgemeester Tjapko Poppens, teamchef van de politie Amstelveen Lindie Smelt en officier van justitie Helen Brok om die samenwerking te versterken door afspraken over prioriteiten, taken en bevoegdheden.

Poppens ziet het arrangement als een goede stap “in de verdere verbetering van de samenwerking tussen politie en boa’s” en zegt dat daarmee duidelijk wordt wat de gezamenlijke prioriteiten en wat ieders (wettelijke) taken en bevoegdheden zijn.

Duidelijkheid

Ook wethouder handhaving Herbert Raat is positief over de samenwerkingsafspraken. “Het geeft duidelijkheid en draagt bij aan een effectieve aanpak,” zegt hij. Volgens de burgemeester kregen de boa’s afgelopen jaren een breder takenpakket en een grotere rol ten aanzien van de leefbaarheid op straat. “Het is goed afspraken te maken over hoe politie en boa’s elkaar kunnen versterken bij de uitvoering van hun taken. Uitgangspunt is dat zij samenwerken als gelijkwaardige partners, waarbij ieder vanuit zijn eigen organisatie en verantwoordingslijnen wordt aangestuurd.” Het arrangement bevat ook praktische afspraken over het delen van informatie, gezamenlijke briefings bij grote evenementen en incidenten en de veiligheid van boa’s.

 Regie bij driehoek

De regie op de samenwerking ligt bij de driehoek van burgemeester, politie en OM. De samenwerkingsafspraken gelden voor vier jaar maar worden na drie jaar geëvalueerd. De wettelijke kaders voor de samenwerking liggen in de Politiewet en de regelgeving voor boa’s.

2 REACTIES

  1. Johan, je had het laatst over de samenzweringsfantasie met de naam omvolking. Daar geloof ik niet in. Goed, we kunnen eens naar een andere theorie kijken, er is nu al twintig jaar in het parlement een idioot aan het raaskallen dat links de samenleving wil islamiseren.

    Vorige week nam ik toevallig het verkiezingsprogramma van GL PvdA door en kriebels, daar staat in dat men de hoofddoek bij de opsporingsdiensten wil krijgen. Wat heerlijk koloniaal, mensen staande houden, vast houden en opsluiten en tegelijkertijd machtsmisbruik plegen door hen een specifieke interpretatie van een religieuze levensbeschouwing op te dringen. Ik vraag me dan altijd af hoe vergaderingen verlopen waar zoiets goedgekeurd wordt. Iets van applaus, eureka?

    Maar het is erger dan het lijkt. Ik heb cijfers en onderzoeken gezien dat de meeste moslima’s niet zo een ding dragen en dat zelfs veruit de overgrote meerderheid van mening is dat iedere moslima zelf mag weten hoe zij zich kleedt. Dit is dan een theologisch oordeel van de personen zelf. Dat de meesten het beschouwen als een soort identitair religieus modeassesoire. GL PvdA echter stelt letterlijk het tegenovergestelde, dat een moslima zogenaamd per definitie niet bij de politie kan zonder hoofddoek. Nu zit de partij ook gevaarlijk te roeren in andermans identiteit en geloofsovertuiging.

    Daarbij komt dat elke moslim die zich uitspreekt over misstanden of simpelweg een andere mening heeft, dat deze wordt bedreigd. Nu scoren moslims, gemiddeld genomen, een stukje hogere cijfers omtrent allerlei menselijke narigheid. Dat de gemeenschappen een stukje hoger pvv-gehalte hebben dan de rest van het land. In deze angstcultuur echter kunnen zij heerlijk woekeren en die cultuur zelfs uitbreiden. Maar je hoeft als moslim ook helemaal niet iets te doen. Direct na oprichting begon deze denk partij te hetzen tegen alle moslims die in de Kamer zaten voor andere partijen, ze waren dan verraders en deden zich anders voor. Zodanig dat die politiebescherming nodig hadden.

    GL PvdA is nu van mening dat het allemaal een stukje erger moet worden. Ik hoor op het moment over plannen om te komen tot voorstellen voor wetten die tot in detail aan de burger voorschrijven hoe zij met theologische werken om moeten gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.