Patrick Adriaans

Met de stemmen van SP, Oudercombinatie (OCA) en GroenLinks tegen, ging de gemeenteraad woensdag akkoord met de bouw van negen villa’s in plaats van een veelvoud daarvan aan (goedkopere) appartementen. Nadat de omwonenden tegen de oorspronkelijke appartementenplannen bezwaar hadden aangetekend en die via twee processen bij de Hoge Raad ook strandden, gaven B&W in feite de regie uit handen en lieten zij de buurt er de projectontwikkelaar een plan maken. Daar kwam dus de dure oplossing uit, maar achteraf betreurde een deel van de raad die wel weer.

Dat werd eerder in een raadscommissie al duidelijk, maar nu moesten via het vaststellen van twee bestemmingsplannen, die riante woningen mogelijk worden gemaakt. Ex-wethouder Peter Bot (bbA) van Ruimtelijke Ordening noemde dat het ‘ontslakken’ van de aanpak. “Maar de winstmogelijkheden voor de projectontwikkelaar en de mening van de omwonenden waren leidend”, omschreef Patrick Adriaans van de SP het proces. In feite is volgens hem aan bewoners een blanco cheque gegeven.

Ook PvdA-raadslid Van den Bosch had er – net als andere sprekers – moeite mee, maar

Arnout van den Bosch

geen van hen volgden de tegenstemmers. Het levert, in tegenstelling tot te voorgestane beleid van de gemeente, wéér geen woningen voor starters en middeninkomens op. Een lastig dilemma voor de PvdA, zei Van den Bosch, om vervolgens toch maar met de dure woningen akkoord te gaan. De SP wilde dat de projectontwikkelaar terug ging naar de tekentafel, maar daar waren – behalve OCA en GroenLinks – de andere fracties niet mee eens.

Ontevreden

Cheimaa Aouni (GL)

Dat burgers optimaal zijn betrokken bij de plannen juicht GroenLinks wel toe, maar over de uitkomst is die fractie niet tevreden. Er zijn, zei raadslid Cheimaa Aouni, wel genoeg onbetaalbare woningen in Amstelveen. Zij pleitte enerzijds voor participatie van inwoners, maar anderzijds ook voor duidelijke kaders van de kant van de gemeente. Voor het vaststellen van die kaders was nu het bestemmingsplan aan de orde was naar haar mening toch wel de tijd gekomen.

‘Go’

Fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA vond dat te ver gaan in dit stadium, hoewel zij

Pier Rienks (CDA)

partij warm voorstander is van betaalbare woningen, vooral voor de middeninkomens.

“Wij hebben ook als raad gezien dat het hier villa’s werden en geen betaalbare appartementen”, zei hij. Wat hem betreft moest er nu maar een ‘go’ worden bepaald door de gemeenteraad. En daarbij herinnerde hij aan de woorden van ex-wethouder Peter Bot, die wel eens wilde weten hoe de raad straks over meer appartementen denkt als de kolos aan de Groen van Prinstererlaan – op de plek van een kantoorgebouw – dreigt te worden gerealiseerd, waartegen de omwonenden nu te hoop lopen. Met tien geplande woonlagen boven een parkeergarage vinden zij het bouwwerk buitenproportioneel.

Tegenzin

Tim Lechner

Hoewel Actief voor Amstelveen (AVA) voorstander is van betaalbare

Bert de Pijper

woningen, wilde fractievoorzitter Tim Lechner nu geen rood licht geven voor een proces dat al twee jaar loopt. “Wat er nu komt, zint ons niet, maar nu nog terug gaan naar de tekentafel gaat ons ook te ver.” Maar het moet niet meer op deze manier gebeuren, waarbij de gemeente volledig de regie verliest, zei hij. Er is, zei ook Bert de Pijper van de ChristenUnie, sprake van een weeffout in het zogenoemde ontslakken op  het gebied van de ruimtelijke indeling van de stad en de woningbouw. “Maar het proces duurt nu al te lang.”

2 REACTIES

  1. Zwaktebod AVA na al hun verkiezingsbeloften. Trouwens ook van de rest van de raad. Men staat hier te springen om betaalbare woningen en weer kiest men voor villa’s. Of de gemeente in andere zaken zich iets van de omwonenden heeft aangetrokken. De schijnheiligheid ten top. En ook kiezersbedrog van sommige partijen.

  2. De CU had,al met tegenzin voor gestemd bij die villa’s aan de Poel. Nu doen ze het weer. Goeie start van AVA na hun verkiezingsbeloften. Deze 2 partijen hadden makkelijk tegen kunnen stemmen, dan waren ze tenminste hun kiezers en principes trouw gebleven. Ook het gebaar kan al heel wat zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.