Met foto ‘Landscape’ (zie foto boven) heeft amateur fotografe Refkele Steemers de wedstrijd ‘Mijn Amstelveen’ gewonnen. Zaterdag werd haar in de Kunstuitleen door burgemeester Bas Eenhoorn de wisselprijs overhandigd, de zogenoemde ‘Poel Award’, ooit ingesteld door voormalig raadsgriffier Pascale Georgopoulou. Zij was tot winnaar uitgeroepen door de uit beroepsfotografen Anko Stoffels en Paul van Riel bestaande jury.

Eenhoorn en Steemers (met prijs), Foto: amstelveenweb.com

De publieksprijs ging naar Nienke Groeneveld voor ‘Kinderen aan de Poel’. De prijzen werden uitgereikt op de slotdag van de tentoonstelling ‘ik Toon’, een lokale editie van een landelijk initiatief voor amateurkunst. Het thema van de fotowedstrijd was ‘Parels aan de Poel’. Bezoekers van de tentoonstelling konden stemmen op hun favoriete plaat.

Standpunt

Overigens was de winnende foto “landscape’ in zwart-wit van hetzelfde standpunt genomen

Publieksprijs. Foto m.m.v. amstelveenweb.com

als een plaat in kleur, maar daar bleef het volgens de jury bij. “In Landscape zie te details en een prachtige wolkenlucht”, oordeelde Stoffels. Beide winnaars krijgen een gratis fotocursus van Peter Boers. Steemers kreeg ook een cadeaubon tet waarde van € 100 van de Kunstuitleen, de besteden aan kunst- of designartikelen. Marcel Jansen, directeur van Platform C, waartoe de Kunstuitleen behoort, reikte de publieksprijs uit.

Netvlies

Volgens een bijna vast recept noemde de burgemeester een aantal onderwerpen waar hij het niet over wilde hebben, maar er toch wat over zei, constateerde dat een tsunami van beelden tegenwoordig tot de mens komt. Fotografie was nooit meer populair, omdat iedereen het doet met digitale camera, smartphone of tablet, zei hij. “Naast fotografie in de gedrukte media en reclame-uitingen op straat en op tv, bereikt ons netvlies dagelijks een tsunami van beelden via Instagram, blogs, Facebook en andere social media. Het wordt steeds moeilijker om door een foto geraakt te worden.”

Souvenir

De burgemeester zag een handicap in het thema voor de amateur fotograaf. “Een ‘gewoon’ landschap – de meeste inzenders kozen terecht voor een beeld van of langs De Poel – (water, vegetatie, lucht, mensen) vertalen in een pakkend beeld is niet voor iedereen weggelegd.” De jury kreeg veel foto’s te zien die naar eigen zeggen het niveau van de souvenirfoto niet overstijgen. “Ook waren er foto’s, waarbij de techniek wat pover is; niet scherp genoeg, te lage resolutie”, meldde Eenhoorn. “Er waren ook foto’s die meer aandacht kregen, maar dan toch afvielen door bijvoorbeeld een te zwakke compositie en / of afleidende details. Over de uitzonderingen en de uiteindelijke winnaar was de jury het vrij snel eens.”

Steiger

Volgens de jury springt de plaat van Refkele Steemers eruit wegens de strakke compositie en sterke grafische elementen. ‘De steiger op de voorgrond nodigt als het ware uit, spreidt de armen, om het landschap in je op te nemen en je te verliezen in de ruimte, de eindeloze wolkenlucht. Ook technisch een goed beeld, met veel nuances in schaduwpartijen en alle gradaties grijs in de lucht.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.