De nieuwe kinderburgemeester heet Velorisa. De 11-jarige leerlinge uit groep 7 van basisschool Piet Hein werd woensdag gekozen in de raadzaal. Daar mochten media en burgers voor het eerst niet bij zijn, omdat de gemeente steeds meer achter gesloten deuren doet. In het schooljaar 2024-2025 vertegenwoordigt zij volgens de gemeente alle kinderen van de stad en werd gekozen uit een groep van achttien kinderen, die overigens samen de kinderraad vormen.

De jury werd gevormd door wethouder onderwijs Frank Berkhout, de raadsleden Nora Fakirni en Jacqueline Höcker, alsmede kinderburgemeester Milanka (2023-2024). De juryleden zijn het kennelijk met de geheimzinnigheid eens.

Zelfverzekerd

Velorisa werd op basis van een presentatie gekozen, omdat zij zelfverzekerd is en goed uit gaar woorden komt, vertelde juryvoorzitter Berkhout. “Ze was niet bang om mij als wethouder van repliek te dienen en dat is belangrijk want in haar rol moet ze mij advies geven over wat belangrijk is voor kinderen. Dit jaar wil ze graag iets doen aan het pesten onder kinderen, een onderwerp dat ik bij veel kinderen in deze kinderraad terug hoorde.”

Ambtsketen

Volgende week, woensdag 17 juli, tijdens de raadsvergadering over de Perspectiefnota en de  subsidie aan het Cobra Museum, neemt de vorige kinderburgemeester afscheid en wordt Velorisa officieel benoemd als de nieuwe. Burgemeester Tjapko Poppens neemt, in aanwezigheid van de hele raad, de gelofte bij haar af en hangt haar de ambtsketen om.

Actie

De kinderburgemeester is het gezicht van kinderen in Amstelveen, zegt de gemeente. ‘Ze gaat met de burgemeester en wethouders mee op werkbezoeken en heeft een ceremoniële rol bij speciale evenementen, zoals de ontvangst van Sinterklaas, de 4 mei-herdenking en koningsdag. Daarnaast is ze voorzitter van de kinderraad die dit jaar bestaat uit 18 kinderen van verschillende basisscholen. Samen maken ze zich sterk voor thema’s die belangrijk zijn voor kinderen.’ Die komen trouwens altijd op pesten, armoede of inclusie voor gehandicapten neer.

Foto: Kinderraad 2024-2025 en nieuwe kinderburgemeester Velorisa met bloemen in haar hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.