De provincie Noord-Holland wil het geluid dat het verkeer op provinciale wegen veroorzaakt zo veel mogelijk verminderen. Op plekken waar het geluid in een jaar gemiddeld boven de 50 decibel uitkomt, wordt gekeken of er maatregelen mogelijk daartoe zijn door bijvoorbeeld stiller asfalt te gebruiken of een geluidsscherm te plaatsen. Op 10 maart het plan besproken met Provinciale Staten.
Voorheen lag de grens van de provincie op 60 decibel buiten de bebouwde kom en 63 decibel binnen de bebouwde kom.
Actieplan Geluid
Elke vijf jaar stelt de provincie een Actieplan Geluid vast. Hierin staat aangegeven waar de provincie van plan is om maatregelen te treffen tegen geluidoverlast door verkeer op provinciale wegen. Om het nieuwe Actieplan Geluid 2025-2029 uit te werken, is nu eerst bepaald wat het ambitieniveau van de provincie is; 50 decibel. Dit is geen norm waar per definitie aan moet worden voldaan, maar een zogeheten signaalwaarde. Als het geluid door het wegverkeer langs een provinciale weg gemiddeld in een jaar hoger is dan 50 decibel, dan wordt die locatie opgenomen in het Actieplan Geluid. Voor iedere locatie in het actieplan kijkt de provincie vervolgens of er maatregelen mogelijk zijn.
“We kunnen als provincie helaas niet beloven dat er voor alle locaties die in het Actieplan Geluid komen, ook daadwerkelijk oplossingen zijn om het geluid te verminderen. Soms is dit technisch niet mogelijk. Ook kunnen we te maken krijgen met locaties waar de investering zo hoog is en het effect juist klein, waardoor het niet tegen elkaar opweegt,” zegt gedeputeerde Jeroen Olthof. Of het geluid ergens boven de 50 decibel uitkomt, wordt bepaald op de gevels van gebouwen langs provinciale wegen. Het gaat daarbij om geluidgevoelige gebouwen als woonhuizen en scholen.
Ambitie
Als provinciale staten in maart akkoord gaan met het ambitieniveau van GS, worden de te onderzoeken locaties bepaald en het nieuwe Actieplan Geluid uitgewerkt. Het is de verwachting dat het Actieplan Geluid 2025-2029 uiterlijk eind 2025 wordt vastgesteld. Eventuele maatregelen worden zo veel mogelijk gecombineerd met werk dat de provincie al moet doen op een bepaalde weg.
De provincie Noord-Holland wil het verkeerslawaai van provinciale wegen verminderen tot max 50 decibel. Waarom alleen van provinciale wegen? Hoeveelheid lawaai en luchtvervuiling gaat de A9 straks in die open betonnen klankkast produceren?
Omdat provinciale wegen nu eenmaal onder de provincie vallen en rijkswegen onder het Rijk
Provincie en Rijk hebben niets met elkaar te maken, bedoelt u. Dat ben ik niet met u eens, want zij delen een zorgplicht voor de burgers met elkaar én met de gemeente.