Voordeel van landelijke politieke partijen die ook in de gemeenteraad zitten, is dat raadsleden, hoe slecht zij ook zijn, hun fracties als het ware slapend zien groeien. Dat daarbij enige lokale activiteit een rol speelt, is natuurlijk onzin. En eenmaal nationaal groot geworden dringen zij ook tot B&W door. Wat dat betreft lijkt de raadsfractie van de VVD op rozen te zitten, nu die partij in Den Haag de grootste lijkt te worden. In Amstelveen, met veel notoire VVD-stemmers, was die fractie in de gemeenteraad dat al jaren en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt.

Voor D66, opeens de tweede partij hier, speelde landelijk het Pechtold-effect destijds mee, waardoor Maaike Veeningen hier wethouder werd. Overigens allerminst de sterkste, maar zij werd dan ook naar het grotere Almere in die functie gepromoveerd om hier plaats te maken voor de veel betere Floor Gordon, die een bewonderenswaardige bestuurlijke activiteit aan de dag legt.

Pop

In de oppositie is GroenLinks hier de grootste partij in Amstelveen. Die profiteerde natuurlijk ervan dat Jesse Klaver als een soort popster met beloften strooide en daarmee vooral jongeren trok. Misschien wordt die raadsfractie nog groter, want ook voor de volgende verkiezingen is kennelijk dat weer zijn doelgroep.

Hij probeert van mensen die voor het eerst kiezen (18-jarigen) hun stem te kopen door hen tien mille te beloven, naar goed links gebruik dat men graag geld van een ander uitgeeft. Komt natuurlijk niets van terecht, maar als loze belofte naar het electoraat blijft zoiets mogelijk niet zonder effect. Gaan bijvoorbeeld op Uilenstede bewoners over van D66 en SP naar GroenLinks.

Lachen

Hoewel: De geste is zo krankzinnig dat het denkende deel van de natie, dat men toch onder studenten mag verwachten, er om gaat lachen. Maar voor de lager opgeleide kiezer is zo’n cadeautje van tien mille misschien aantrekkelijk om in de kroeg stuk te gooien. Wat dat betreft heeft Klaver dus corona een beetje tegen. Probleem is verder dat er tussen die landelijke struikeling en de verkiezingen voor de Amstelveense raad een jaar ligt. En in een jaar kan heel veel gebeuren. Als het in Den Haag fout loopt dan ook in Amstelveen. Want zowel het voor- als het nadeel is puur landelijk. Althans als het niet om lokale partijen gaat.

3 COMMENTS

  1. Het is niet voor niets dat de kiezer vaak “stemvee” wordt genoemd. Nadenken en kijken naar de feiten voordat je een keuze maakt doet een gemiddelde kiezer namelijk niet. Amstelveen is daar helaas geen uitzondering op.

  2. Wel met de schrijver van deze colomn eens, maar hij vergeet er bij te melden dat de lokale pers voor 95% gelijk is geschakeld en afgezakt tot een geoliede propagandamachine van de hier heersende kliek.

  3. Dit plan van GL zou de heren Snoek, Aslanjan en Becker toch als muziek in de oren moeten klinken. Zo maar €10.000,— voor een grote groep jongeren, die in de horeca graag een flink bedrag willen besteden! Zo komen VVD,D66 en GL toch nog samen, aldus de schrijver van dit stukje.😂😂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.