Eind maart opent het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een AZC voor maximaal driehonderd asielzoekers aan de W.H. Keesomlaan 8-10 (Kronenburg) voor vijf jaar. Waaruit de groep bestaat is nog onduidelijk en afhankelijk van de instroom in Ter Apel. Voorafgaand aan de komst van de bewoners op de opvanglocatie organiseert het COA een ‘open huis’ voor omwonenden en andere geïnteresseerden, meldt de gemeente. Los daarvan is er op vrijdag 24 januari van 13:00 tot 14:00 uur is er een spreekuur in ‘Alleman’ (Den Bloeyenden Wijngaerdt 1) met vertegenwoordigers van gemeente en COA plus de wijkagent. Vragen kan men ook stellen via vluchtelingen@amstelveen.nl. De gemeente is niet, het COA wel verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de opvanglocatie.
Groepsbegeleiding
De gemeente, die toestemming gaf voor het AZC, verdedigt zich onder meer met de mededeling dat, zoals elke COA-locatie, een locatiemanager krijgt die met een team de opvang coördineert en – buiten school- en werktijden – dagbesteding wordt aangeboden. Verder krijgen bewoners ‘individuele en groepsgerichte begeleiding’ bij taal, werk en opleiding. Kinderen vanaf vijf jaar zijn leerplichtig en gaan naar school. ‘Het COA is ook verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie’, zegt de gemeente. COA schakelt een beveiligingsorganisatie in, die volgens de gemeente 24/7 op de opvanglocatie aanwezig is. Voor asielzoekers gelden verder dezelfde regels als voor andere Amstelveners. Na aankomst krijgen zij voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid en omgangsvormen in Nederland, zegt de gemeente.
Leefbaarheid
Intussen is zij wel verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt van het AZC. Daarvoor heeft zij met het COA en politie een ‘veiligheidsplan’ opgesteld, waarmee men tracht incidenten en overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Het plan is aanvullend op de reguliere werkwijze en afspraken tussen de gemeente en politie, zegt de gemeente, die overigens regelmatig overleg met politie en COA in het vooruitzicht stelt. Volgens haar wordt ook de omgeving van het AZC geregeld in de de politie-surveillance en die het van het team handhaving ‘meegenomen’. De gemeente heeft deze maand het groen in de omgeving van de locatie gesnoeid en extra bankjes en afvalbakken geplaatst. Tijdens het open huis kunnen geïnteresseerden rondkijken op de locatie, kennismaken met de locatiemanager en vragen stellen aan het COA-team.
Gezellig, maar worden er ook sociale-huurwoningen gebouwd voor 300 inwoners die daar al jarenlang voor op de wachtlijst staan?