Bij de zorgen voor het klimaat blijkt de energietransitie (‘van het gas af’) voor de gemeente de inspanning het grootst. Dat blijkt uit de ‘duurzaamheidsbalans’ die zij voor de vijfde keer maakt.

Andere thema’s om te bepalen hoe duurzaam Amstelveen is, waren onder meer klimaatadaptatie en circulaire economie. Die balans, de PLECK 5.0. krijgt de gemeenteraad voorgelegd.

Stress

 Volgens wethouder Floor Gordon (duurzaamheid) blijkt het opvangen van de veranderingen van het klimaat een zaak van een lange adem. Maar de druk is groot om dat snel te doen, zegt ze. “Het is onacceptabel dat veel jongeren stress ervaren als ze aan het klimaat denken. Als bestuurders moeten wij laten zien dat we er alles aan doen om de wereld leefbaar te houden en hun zorgen serieus te nemen.”

Ambitie

Volgens Gordon is de ambitie van de coalitie groot om het doel te halen. “Ieder jaar stellen we onze plannen in PLECK bij op basis van de nieuwste inzichten en veranderende omstandigheden.” Met de gemeentelijke organisatie gaat het volgens haar prima op het punt van verduurzaming, onder meer door schone mobiliteit. Maar op andere onderdelen heeft de gemeente inwoners tegen, zoals bij de beoogde uitbreiding van warmtenetten of de ontwikkelingen van geothermie, meent Gordon. “We zijn vijf jaar geleden klein begonnen, maar we denken groot en maken inmiddels ook flink snelheid.”

Energietransitie

Op het gebied van de energietransitie helpt de gemeente bewoners en bedrijven om energie te besparen door subsidies, voorlichting en gezamenlijke inkoopacties. Ook zijn er gratis Energiecoaches voor woningeigenaren en huurders, Energiefixers voor inwoners die moeite hebben met het betalen van de energierekening en de BelKlus voor inwoners van 67+ en gehandicapten.

Bedrijven worden gestimuleerd en geholpen met bijvoorbeeld een gratis Energiescan en verplicht te verduurzamen. De gemeente zet vol in op de ontwikkeling van energiebronnen – zoals warmtenetten, aquathermie, geothermie en warmte-koudeopslag – en energie-infrastructuur. Uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk is essentieel voor de verduurzaming van de stad, zegt de gemeente, die ook de mobiliteit wil verduurzamen door onder meer goede laadpaalfaciliteiten en kwaliteitsverbetering van fietsroutes.

Circulaire economie

Op het gebied van circulaire economie heeft zij de verplichting te werken aan het scheiden van afval. Dat doet ze door het uitvoeren van het Grondstoffenplan 2022-2026. Om meer afval te kunnen scheiden zijn extra textiel-, papier, GFT/E- en glascontainers geplaatst en worden containers

Klimaatadaptatie                                                                                                           

Amstelveen wil volgens de gemeente ook in 2050 ‘klimaat robuust’ zijn ingericht, ‘zodat de veranderingen van het klimaat opgevangen kunnen worden’. Die aanpak heeft twee richtingen: de inrichting van de openbare ruimte en de bewonersagenda, waarbij de gemeente inwoners stimuleert de omgeving klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door mee te doen met het NK-tegelwippen.

1 REACTIE

 1. Isoleren, isoleren en nog eens isoleren, dat moet de hoogste prio hebben, minder verbruiken dus.
  PV en wind zo veel als mogelijk is, en stabiliseren van het geheel met kernenergie.
  Nog niet van het gas af, maar bijmengen van waterstof (20%)* net als we met benzine (methanol) al doen.
  Maar nee, deze overheid subsidieert liever die allesvervuilende TATA en Shell etc met miljarden, wat mbt TATA weggegooid geld is. En miljoenen huishoudens, bedrijven en gemeenten worden zwaar op kosten gejaagd om dit voor een paar bedrijven mogelijk te maken.
  Stoppen met die (verkapte) energiesubsidies, totaal uit de hand gelopen, zgn nodig vanwege “werkgelegenheid” , XR heeft hier echt een punt!
  We betalen ca 40ct per Kwh bij 6 ct productiekosten! Te veel partijen “graaien” hier, de overheid het meest.
  Zo gaat nederland niet aan de warmtepomp….

  * Als we er in slagen voldoende waterstof te produceren, kan het overblijvende gasgebruik op termijn helemaal uit waterstof bestaan, zelfs voor huidige CV ketels is dit een minimale wijziging, bij vervanging verplicht te stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.