Via een hoogst ingewikkelde procedure, met een beveiligde en besloten vergadering van de gemeenteraad, is burgemeester Tjapko Poppens benoemd voor een tweede periode van zes jaar. Raadslid Jet Smit, fractievoorzitter van de VVD, hield een lange toespraak, waarin zij de verdiensten van Poppens voor de gemeente prees. Zij gaf hem bij die gelegenheid een portret van Koning Willem-Alexander om in de raadzaal op te hangen, want dat ontbrak nog volgens haar. Uitvoerig stond zij stil bij de coronacrisis, toen de raadsleden online moesten vergaderen.
Aan de benoeming ging vooral het oordeel van een, ook weer geheimzinnige, vertrouwenscommissie. Dat werd aan de besloten gemeenteraad meegedeeld, waarna die de beslissing nam dat Poppens mocht blijven.
Benoeming
In de meeste landen geldt openbaarheid rond de gekozen burgemeester, waar trouwens ook D66 bij de oprichting voorstander van was. Ook beoogde die partij een referendum en een district-stelsel bij de verkiezingen. Maar de Democraten lieten al die zogenoemde ‘kroonjuwelen’ vallen en zijn een gewone liberale partij geworden. In Amstelveen vormt zij samen met VVD, PvdA en Goed voor Amstelveen de coalitie. Wijlen burgemeester Harry Kamphuis (1943-2022) zei eens dat hij voorheen voor een benoemde burgemeester was, maar later voor een gekozen burgemeester. Hij was bestuurslid van een internationale burgemeestersplatform en er achter gekomen dat vrijwel alleen in Nederland de ingewikkelde benoeming geldt, wat hem op veel kritiek kwam te staan.
Is een periode van 12 jaar eigenlijk wel wenselijk voor het democratisch proces, maar hetzelfde kan men natuurlijk ook zeggen voor wethouders en sommige hoge ambtenaren.
Nog zes jaar leegheid.
Nee hoor, nog 6 jaar van recepties bij bevriende vreunden in de horeca in het Dorp en meehobbelen met Raat en Floor voor een fotootje.
Trouwens een gekozen burgemeester is vaak ook een wangedrocht. Dan gaat de grootste bek en het meest fotogenieke de grootste rol spelen ipv vakbekwaam. Niet dat dat nu er veel toe doet maar het speelt in ieder geval wel een rol.
Referenda en een districten zijn ook waardeloos. Dan verwaarloos je de minderheid.
Mijn welgemeende felicitaties aan onze burgervader. Mag hij nu ook in de gemeente Haarlemmermeer gaan wonen, net als VVD-wethouder Elzakalai?
Ik vind eigenlijk dat hij beter bij Elzakalai kan inwonen. Beiden zijn toch al van dezelfde club en beiden hebben geen feeling met Amstelveen.
“En het goede nieuws kan niet op. Vanaf 2027 krijgen lokale omroepen structureel meer geld van het Rijk om hun onafhankelijkheid en controlerende en informerende rol te versterken. Schaf de term ‘lokaal sufferdje’ dus maar af. De toekomst is aan de lokale media-imperia.
Roerdalen zit nog wel met een probleem: wie volgt Monique de Boer op als burgemeester? Wat heeft de gemeenschap precies in de melk te brokkelen bij het benoemingsproces? Dat wil Ramakers weten van raadslid Willem van Pol. Roerdalenaren kunnen online meegeven wat ze waarderen in een burgemeester, maar hoe zwaar weegt dat? Dat wordt zeker meegenomen, antwoordt Van Pol. ‘De burgemeester is er voor iedereen.’
Zo. Dat staat op band. Ramakers geeft Van Pol een advies mee: ‘We zijn niet op zoek naar de beste burgemeester, we zijn op zoek naar de beste burgemeester voor Roerdalen.’ ‘
(TV-recensie van Hassan Bahara in de Volkskrant van 2 oktober 2024.)
Zwakke organisaties kiezen zwakke leiders want daarvan hebben zij niets te vrezen. De vraag is alleen of een burgemeester een leider is of een volger. En van wie dan? Van de gemeenteraad, van de wethouders of van één bepaalde wethouder die zo feitelijk de gemeente leidt?