Degenen die zichzelf, om de een of andere duisterere reden, de misplaatste naam ‘volksvertegenwoordigers’ geven, vormen de elite van de gemeenteraad en de Tweede Kamer. Ik houd het graag plaatselijk dus ik kies voor gemeenteraad. Politici die daartoe behoren kunnen niets doen voor de bevolking, al zeggen ze van wel. Zij hebben als zogenaamd hoogste orgaan van de gemeente enkele inspraakmogelijkheden, zoals vragen aan B en W en moties, maar ook daarvan zijn de gevolgen vaak nihil.
Moties vragen door de bank genomen om ‘onderzoek’ naar wat de indieners willen en kan het college van burgemeester en wethouders naast zich neer leggen. De schriftelijke vragen leiden veelal tot antwoorden die haaks staan op wat de vragenstellers beogen.
Bewoners
Waarom komen er steeds meet fracties in de gemeenteraad? Die vraag is relevant. Het antwoord is dat de politieke verschillen voornamelijk in de verkiezingstijd als met beloften op de electorale moet worden gestrooid om de eigen fractie zo groot mogelijk te maken. Misschien doe ik daarmee GroenLinks, SP, 50Plus en BVNL – de notoire tegenstemmers – tekort. De rest van de twaalf (!) fracties stemt gedwee in met de coalitie, waarop het college van B en W steunt. Die coalitie bestaat op dit moment uit VVD, D66, PvdA en de lokale partij Goed voor Amstelveen. Om bij die laatste te blijven: Zij stelde onder meer vragen over het opheffen van de dagelijkse maaltijden voor ouderen door het Brentano-restaurant BijKlaasje, waarop bijna volledig door die zorginstelling gegeven informatie als antwoord kwam. Toen werd het stil, want je behoort tot de coalitie of niet. Zodat nu ouderen in de omgeving van BijKlaasje de keus hebben tussen honger lijden en kant-en-klaar-maaltijden in een supermarkt (laten) halen en die op te eten – als zij gezelschap willen – bij een der bewoners op de kamer. Dat gebeurt allemaal in het kader van het project ‘van ouderenzorg naar samenzorg’, een experiment waarvoor de gemeente € 624.000 beschikbaar heeft gesteld, die overigens van het Rijk komen, en een samenwerking is tussen welzijnsorganisatie Participe (die BijKlaasje in feite heeft overgenomen) en Brentano. Ouderenzorg is weg, buurtzorg kwam er voor terug in het kader van wat Participe graag ‘ontmoeting’ noemt.
Raadsleden
Er waren, een paar dagen voordat de dagelijkse maaltijden voor ouderen ophielden, nog wel raadsleden op de locatie. Die hebben kennelijk niets bereikt. De gemeenteraad praat wel over ouderen, maar komt niet voor hen op, zeker niet als het nog twee jaar duurt voordat er weer verkiezingen zijn. Het is dat ook niet vreemd dat een visueel gehandicapte oudere mij op het terras (of wat daarvan is overgebleven) van het voormalige restaurant vertelde dat hij naar de dood verlangde. Hij was ooit uit een gemeente in de regio vertrokken door reclame die wees op het restaurant om in de buurt te gaan wonen. Net als de uit Rotterdam komende dame. Maar dat was reclame, waarin ook de politieke partijen vaak sterk zijn. Totdat politici in de raad zitten. Als elite die nog steeds ‘volksvertegenwoordiging’ heet. Nu niet lachen, maar huilen.
Waar zijn die 624.000 euro voor het project ‘van ouderenzorg naar samenzorg’ aan besteed? Bestuurskosten of externe adviseurs die goede banden hebben met de VVD? Wiens brood men eet..
Dat project ‘van ouderenzorg naar samenzorg’ was een ordinaire neoliberale bezuinigingsoperatie die geld moest vrijmaken om ondernemers te kunnen ondersteunen.
Zorg is een maatschappelijke functie en waarde waarvan een particulier verdienmodel werd gemaakt.
Er is zoveel wat wij niet weten omdat er geen onafhankelijke en betrouwbare lokale pers is die geld en tijd heeft om dingen uit te zoeken en te openbaren.
Het spijt mij, maar een PvdA-wethouder was degene die antwoord gaf op de vragen, Marijn van Ballegooijen, die alles beheert wat met het sociaal domein heeft te maken. Het geld werd naar Participe en Brentano doorgesluisd.
En wat doen ze daar dan met dat geld?
Het publieke geld is dus in private handen gekomen. Sinds de PvdA haar ideologische veren afschudde, is het verschil met de VVD niet meer te onderkennen. Politici van beide partijen hebben als vertegenwoordigers van Amstelveen BV een voorkeur voor ‘business to business’.
Die hele PvdA is een ideologische kale kip geworden op een enkel lid na. Met GL gaat het helaas dezelfde kant op en de VVD is op dit moment in de praktijk PVV light geworden. Dat vinden ze niet leuk om te horen, maar toch is het zo.
Ik dacht dat onder Rutte het GL-beleid – met D66 in zijn kielzog – werd uitgevoerd.
U dacht dat, maar waarop baseert u die gedachte concreet?
In private handen?
Wederom een ware stortvloed aan kritiek op onze lokale politici (m.u.v. de edelachtbare heer Raat uiteraard), terwijl u zelf niet eens in staat bent een alinea zonder taalfouten op papier te zetten. Met andere woorden: kent uw plaats voordat u meent anderen de maat te kunnen nemen.
@JB, De overheid heeft toch niets te zeggen over Brentano en Participe? Dan zijn zij dus niet publiek eigendom en vallen niet onder politieke verantwoordelijkheid. Vandaar ‘private handen’. Zij kunnen wel met mooie praatjes gemeenschapsgeld binnenhalen, maar hoeven niets terug te betalen als er door misbruik of mismanagement niets van terecht komt.