Poptempel P60 aan het Stadsplein is een van de talloze locaties waar dit jaar het zogeheten Grachtenfestival in heel de regio (met zelfs uitstapjes naar Almere en Lelystad) wordt gehouden, van 13 tot en met 22 augustus. De kaartverkoop start donderdag 1 juli. Thema van het muziekfestival, dat ruim 200 concerten biedt: ‘Luister! Muziek als protest’. Voor het eerst wordt een jazz competitie gehouden.
Net als vorig jaar zullen bezoekers (en medewerkers en musici) op veilige wijze de diverse concerten live kunnen bijwonen. Er wordt rekening gehouden met de dan geldende maatregelen voor live voorstellingen.
Thema
Muziek brengt over wat met woorden niet kan, en soms ook niet mag: beweging, strijd, affect. Dat is de redenering van de organisatoren. ‘Geïnspireerd door het verborgen en openlijk protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz, van eeuwen terug tot vandaag de dag en van over de hele wereld.’
Verspreiding
Dit jaar omvat het Grachtenfestival negentig locaties en ruim vierhonderd musici. De concerten zijn te vinden door heel Amsterdam, met – zoals gezegd – uitstapjes naar Almere en Lelystad. Van ’t Zonnehuis in Amsterdam Noord, naar culturele vrijhaven in Radion in Nieuw-West. Het Grachtenfestival gaat naar het HEM in Zaandam en poptempel P60 in Amstelveen. Van Hotel Jakarta in Oost, naar het Olympisch Stadion in Zuid door naar Podium Mozaïek in West en het CEC in Zuid-Oost.
Ook programmeert het Grachtenfestival op geliefde locaties in het centrum, zoals Felix Meritis, de Koninklijke Industrieele Groote Club, Artis, Carré, de Hermitage en in de wintertuin van Grand Hotel Krasnapolsky. Tot slot worden bewoners rondom verschillende afgesloten hofjes en binnentuinen getrakteerd op verrassingsconcerten.
Premières
Er gaat dit jaar veel in première tijdens het Grachtenfestival. From the Sun’s Perspective van House of Makers in het Compagnietheater; de voorstelling MARS: van Camiel Jansen in Theater De Meervaart; een nieuwe compositie door Nawras Altaky wordt door Nawras Altaky & friends voor het eerst ten gehore gebracht in Paradiso, een nieuw stuk van Opera op Zak vindt plaats in het Luther Museum en een voorstelling van Sydney Plummer in DeLaMar West. Klassiek en Jazz, opera en wereldmuziek; alle genres en cross-overs komen aan bod. Alle concerten zijn te bezoeken voor een toegankelijke prijs, er is dit jaar nog steeds een beperkte bezoekerscapaciteit.
Jazz Competition
In 2021 organiseert het Grachtenfestival voor het eerst een eigen jazz competitie. In navolging van achttien edities van het Grachtenfestival Conservatorium Concours krijgen jonge jazzmusici nu ook de mogelijkheid om te strijden om een prijs tijdens. In een jaar waarin jonge artiesten moeilijk een podium kunnen krijgen, is het extra belangrijk dat zij door meer kenners dan alleen hun docenten worden gezien. Op zondag 6 juni namen zes ensembles van diverse conservatoria in Nederland het tegen elkaar op om de winst van de Vakjuryprijs en de Denise Jannah Award. De winnaars spelen tijdens het festival.
De vakjury – bestaande uit Frank van Berkel, Vincent Henar, Benjamin Herman, Denise Jannah en Bert Vuijsje – was zeer onder de indruk van het Ben Fitzpatrick Quintet en daarmee wonnen zij de Vakjuryprijs. Juryvoorzitter Frank van Berkel: ‘The music was felt in the heart. The bandleader was leading the band personally and musically. It was grooving, driving, forcing.’ Tijdens het festival zijn ze te zien op 22 augustus om 14:00 uur en 16:00 uur in de Hermitage in Amsterdam.
Denise Jannah
Ook de Denise Jannah Award werd uitgereikt aan het Ben Fitzpatrick Quintet, afgevaardigd door het Conservatorium van Amsterdam. Dat betekent dat deze band een concert samen met Denise Jannah zal geven op woensdag 18 augustus om 20:00 in de Duif in Amsterdam. Denise Jannah: ‘We will perform together at the festival and blend our energy, hearts and souls’.
Omdat beide prijzen van de Grachtenfestival Jazz Competition 2021 naar dezelfde band gingen heeft de jury nog een eervolle vermelding gemaakt. Het José Ángel Lorente Quintet, studerend aan het Conservatorium Maastricht, ontving ook lovende woorden van de voltallig jury. Dat betekent dat ook zij een plek zullen krijgen tijdens het Grachtenfestival dat dit jaar plaatsvindt van 13 t/m 22 augustus. De finale vond plaats in Studio 150 Bethlehemkerk en de livestream is in zijn geheel terug te kijken via het YouTube-kanaal van het Grachtenfestival.
Foto: Mellem Meivogel