Dat jarenlang de Belastingdienst burgers voor fraudeurs hield en mensen van hun leven beroofde, is eigenlijk niets nieuws. Ambtenaren en geenszins politici leiden het land. En de stad, om in Amstelveen te blijven. Soms lijkt het er op dat degenen die door burgers zijn gekozen dat doen, maar die kunnen echt niet verder springen dan het ambtelijk cordon toelaat. Dat verzint het ene na het andere offensief om maar geen openheid te hoeven geven. Die is maar lastig.
Wie zegt dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan is, praat een democratische theorie na, die in de praktijk geen hout snijdt. Besluiten van de raad worden alleen realiteit als de ambtenaren daarmee akkoord gaan. Neem nou de in het kader van het dualisme opgerichte griffie. Jaren geleden werd een duaal stelsel ingevoerd waarbij de door burgers gekozen gemeenteraad B&W, het dagelijks bestuur van de stad, zou controleren. De VVD was er – in elk geval plaatselijk – destijds tegen, ik in mijn onnozelheid voor. Maar achteraf hebben de liberalen gelijk gekregen. Voorheen hoorden de wethouders bij de gemeenteraad (moesten ook in Amstelveen wonen) en stemden gewoon mee. Dat systeem is overhoop gehaald en daar kwam het duale voor in de plaats. Dat blijft een mooi doch kostbaar sprookje, omdat alle belangrijke voorstellen van B&W natuurlijk eerst aan de coalitie, waarop dat college steunt, worden voorgelegd en de rest van de raad in meerderheid ja knikt.
Anders
Die griffie zou een soort secretariaat voor de gemeenteraad worden. Die dus dienen als het ware. Het liep in de praktijk totaal anders. De uit ambtenaren bestaande griffie is gewoon de baas. Niet zij dient de raad, maar het is compleet anders om. En omdat nu eenmaal de bureaucratie een hekel heeft aan transparantie (ook zo’n veel gebruikt woord, waarvan niemand in het raadhuis de betekenis schijnt te kennen) bepaalt zij wat wel en niet naar buiten mag komen. Helaas zegt de wet dat raadscommissies en plenaire vergaderingen van de gemeenteraad openbaar moeten zijn, maar daar blijft het bij. Verder zijn vrijwel alle meetings van de raadsleden geheim. Merkwaardig genoeg worden die wel in nieuwsbrieven gemeld door die griffie, maar dat lijkt alleen reclame. Om te laten zien hoe druk raad – en dus griffie – het heeft. En raadsleden leggen zich bij de door de voorgeschreven geheimzinnigheid neer.
Verdreven
De griffie heeft zo de pest aan in principe voor openbaarheid zorgende media dat de pers nu is verdreven van haar sinds jaar en dag bestaande eigen tribune. Naar een soort strafbank op de achterste rij van waar de rest van het (overigens spaarzame) publiek mag zitten. Het betekent dat twee ambtenaren nu op een tribune met ongeveer tien plaatsen tronen. Nee, daar mogen geen verslaggevers bij, hoewel er natuurlijk ruimschoots plaats voor hen is. En de gemeenteraad? Die zegt niets over de idiote situatie, want ja, de griffie is de baas. Daar kun je als politicus niet tegenop boksen. Ik hoorde alle verslaggevers klagen. Maar hun geluid telt niet. Ambtelijk is nu eenmaal anders besloten. Wie dus zegt dat de raad het hoogste orgaan is, denkt in fabelen. Mooie sprookjes, dat wel.
Maw ambtenaren zijn onaantastbaar? In de loop der jaren zijn er echter wel allerlei overheidsbanen geprivatiseerd! Hun status werd hun ook ontnomen. Wordt het dan niet eens tijd dat ook voor ambtenaren het ontslagrecht moet gelden, als zij zich duidelijk niet houden aan de hun gegeven richtlijnen van politici of zijn deze laatste nu minkukels ?
Uit dit verhaal (en vele andere, denk aan ICT, Aalsmeer-debacle, afvalinzameling, bejegening van steun- en zorgbehoevenden, etc) blijkt dat de cultuur en de leiding van het ambtelijke organisatie in Amstelveen niet deugt. Die moet dus hoognodig worden vervangen en verbeterd.
Dat niemand van de gemeenteraad op deze aanklacht van de stadskroniekschrijver reageert, is ook een slecht teken.
Amstelveen Moet Beter. (Of dat ook kan, moet nog maar blijken.)
Dat ambtenaren de feitelijke macht vormen en een bestuurder kunnen maken of breken is helaas geen nieuws. Meerdere malen heb ik in de raad kunnen zien en horen hoe afhankelijk bestuurders zijn van deze ‘vierde macht’. Bang om stoorzender te zijn in het netwerk en/of de volgende keer van informatie verstoken te blijven zo lijkt het.
Dat het uitvoerend apparaat feitelijk een beleidsmakend apparaat is hebben de bestuurders in Amstelveen (en ik denk ook wel in veel andere gemeenten) in mijn beleving volledig aan zichzelf te danken. Men wil zo graag aan de knoppen draaien, is zó gehecht aan het pluche en men wil zó graag met een foto in de krant, dat ze volledig afhankelijk zijn geworden van de ambtenaren.
Je moet naar mijn idee sterk in je schoenen staan en volstrekt onafhankelijk kunnen denken, maar vooral bereid zijn tot ‘politieke zelfmoord’ om je doelen te bereiken. Anders draai je gewoon mee in het Circus aan de Poel.
Zou dat ook niet komen , omdat vele politici diezelfde ambtenaren weer nodig hebben voor hun (toekomstige) posities in het bedrijfsleven? Hier vormt die maar al te vaak een kongsi, waar je eigenlijk nooit je vingers achter krijgt.
Wie graag zelf aan de knoppen draait, laat zich toch niet ringeloren door de ambtenaren, CeeBee?
De angst regeert, de angst om er niet bij te horen, de angst om buitenspel te worden gezet en de angst om de gezapigheid te verstoren.
Het ontbreekt bestuurders en raadsleden juist aan de moed om politieke zelfmoord te plegen om iets te bereiken wat het lokale onderonsje wellicht onwelgevallig is.
Als de nieuwe burgemeester ballen heeft, gooit hij een knuppel in het hoenderhok aan De Poel.
Wie is de huidige burgemeester van Amstelveen? Ik zie of lees er nergens over. Amstelveen heeft blijkbaar geen burgemeester nodig, gezien het feit, dat de vorige en de huidige geen ballen hebben, maar uitsluitend de loco aan het woord laten. De communicatie ‘deskundigen’ van deze gemeente zijn de nieuwe verspreiders van ‘nieuws’. Zoals Rutte in de landelijke politiek 700 nog wat spindeskundigen heeft, terwijl de overheid krimpt en hij kan blijven zitten op zijn zalige post, zo is dat gemeentelijk blijkbaar ook zo.
Ambtenaren, die hun baanzekerheid willen behouden. Die oorlog voeren naar haar burgers. En eerlijk gezegd de nieuwe burgemeester van Amstelveen heeft geen ballen. Is nauwelijks zichtbaar. Maar ja niet gekozen he? Gewoon ff overgeplaatst.
@Els, goede bindingen met bestuurders en ambtenaren zijn praktisch en lucratief voor netwerkende ondernemers.
Ik zou graag meer willen weten over de bindingen tussen het Pathé-concern en Amstelveense bestuurders en/of ambtenaren. Er hangt een geur van lobbyisme, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling rond de bouw van een enorm bioscoopgebouw op de beste locatie die Amstelveen straks te bieden heeft.
Wat is de spin-off van zo’n bioscoop op zijn directe omgeving? Veel arbeidsplaatsen biedt een vrijwel geheel geautomatiseerde bioscoop niet en het levert ook geen economisch krachtige bezoekers op. Het zou zomaar het volgende grote lege gebouw in het centrum van Amstelveen kunnen worden na KPMG, V&D/Hudson’s Bay en KLM.
Voor Pathé zou ik wel een antwoord kunnen geven. Het heeft een uitstraling naar de aanwezige horeca in het Stadshart, zoals café’s en laagdrempelige eetgelegenheden zoals de FEBO en MacDonalds. En economische minder draagkrachtigen vormen ook een groot deel van de amusementsmarkt. Een winkelcentrum enkel gericht op de kapitaalkrachtigen is het ook niet, zoals het verleden van het Stadshart wel heeft bewezen . Het gaat juist om de mix. Ook vormt het weer een extra poot aan het cultuuraanbod, wat je ook van dat laatste moge vinden.
En dan je laatste argument; de arbeidsplaatsen. Dat zijn er inderdaad niet veel, maar ze bedruipen zichzelf volledig, wat je van de meeste cultuuruitingen hier niet kunt zeggen.
Trouwens ik denk dat vele ouders in de wijde omgeving hun pubers wel hier naar toe durven laten gaan ipv naar de Binnenstad of de Bijlmer. Maw een markt zal hier wel voor zijn.
De films zijn gedigitaliseerd, de consumpties komen uit automaten en de kaartjes komen van het internet of uit een automaat.
Een bioscoop is geen ontmoetingsplaats en dat is jammer voor zo’n groot gebouw op zo’n unieke, centrale en superbereikbare locatie.
Klopt voor een groot deel, maar kijk maar naar de Bijlmer ,het Leidseplein, Rembrandtsplein. Veel van de bioscoopbezoekers begeven zich voor of na filmbezoek naar de daar aanwezige horeca.
Alles voor de horeca. Daaraan wordt veel opgeofferd.
Tja daarvoor is juist het centrum van een stad. Nog nooit veel horeca bij elkaar gezien in een buitenwijk van een stad. Café’s, Kroegen ,restaurants enz. kruipen altijd dicht op elkaar. Overdag voor het winkelpubliek en ‘s avonds voor het uitgaans. Zo’n clustering versterkt nu eenmaal elkaar.
In veel stadscentra was de begunstiging vd horeca zodanig doorgeschoten dat bewoners weg trokken en wegbleven ten koste van de sfeer, sociale controle en ‘installed base’ (zeg maar thuismarkt) van de horeca. Het kostte dan veel tijd en geld om het stadscentrum weer aantrekkelijk te maken voor bewoners. Door het wanbeleid vd wethouder Stadshart en Handhaving dreigt het in het Stadshart en in het Oude Dorp ook die kant op te gaan.