De Commissie Buitenlandse Zaken (BZ) stelde schriftelijke (Kamer)vragen aan minister Blok over de handelsrelatie met China in relatie tot mensenrechten. China Alarm van actievoerster Tanja Zondervan in Amstelveen zegt blij te zijn met die aandacht. Zij voert strijd tegen volgens haar ‘orgaanroof’ is. De vragen zijn in haar visie een aanvulling op de eerdere beleidsnotitie ‘Nederland-China: een nieuwe balans’. In China blijken organen van onder meer gedetineerden en minderheidsgroepen te worden geroofd en verkocht. Daarbij stond vorige week ook een wetenschappelijk congres in Brussel stil.

Vooral Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) toont zich daartegen een medestrijder. China Alarm is een recentelijk opgericht platform om aandacht te vragen voor en te schenken aan wat het noemt ‘de schrijnende situatie van de mensenrechten in China’. Het initiatief is in het bijzonder gericht op de medische kant van de schendingen van de mensenrechten, waaronder de medische genocide oftewel de orgaanroof, een misdaad tegen de mensheid. Het onderwerp leeft niet alleen in Kamervragen maar ook op wetenschappelijke congressen.

Al twee decennia

De al langer dan twee decennia durende orgaanroof in China, die volgens experts al honderdduizenden slachtoffers maakte en vooral Falun Gong beoefenaars trof, is gedurende de laatste jaren steeds meer ook een probleem van de Oeigoeren in Xinjiang / Oost Turkestan geworden. Dit blijkt onder andere uit de conclusie van het China Tribunaal in juni en uit tal van lezingen gehouden door onderzoekers tijdens de Internationale Dag van de Mensenrechten in Brussel, op 10 december. De presentaties werden gegeven tijdens twee internationale conferenties, ‘Documenting, Assessing and Reporting the Uyghur Crisis’, georganiseerd door de Université Libre de Bruxelles (2) en ‘The Uyghur Crisis: China’s Laboratory for Rights Abuses’, gearrangeerd door de World Uyghur Congress (3).
Presentaties

Tijdens het middagprogramma van de World Uyghur Congress (WUC) verzorgden tal van onderzoekers op het gebied van de orgaanroof in China presentaties. Onder meer over de meest recente stand van zaken, door de Canadese geleerden dr. David Kilgour (voormalig parlementslid) en dr. David Matas, beiden mensenrechten advocaten betrokken bij het onderzoek naar de orgaanroof, sinds het begin. Daarnaast werden ook lezingen gegeven door dr. Enver Tohti Bughda, voormalig oncoloog te Xinjiang (UK), dr. Sue Sung-How, hartchirurg (Taiwan), dr. Hamid Sabi, raadsman van het China Tribunaal (UK) en door Susie Hughes (Australië), directrice van de internationale NGO ‘ETAC’ (International Coalition to End Transplant Abuse in China).

Kampen

Tijdens de twee dagen durende conferenties werd verslag gedaan van de recente stand van zaken met betrekking tot de schrijnende situatie van miljoenen Oeigoeren en andere etnische minderheden in Xinjiang. De Chinese regering heeft bloed van de gevangenen in de kampen en van de minderheden buiten de kampen ontnomen waarmee hun bloedgroep en DNA werd bepaald. Hierdoor kan orgaan matching plaatsvinden en fungeert de geteste groep als een soort massale orgaanbank, zo wordt om tal van gedocumenteerde redenen en feiten gevreesd. Ook kwamen de negen crematoria aan de orde, waarvan het eerste in maart 2018 klaar was voor gebruik.

Crematoria

Bewijs voor het bestaan van de crematoria leverde de Chinese regering zelf door plaatsing van een advertentie op internet, waarmee zij zocht naar een aanzienlijk aantal bewakers voor de crematoria die een hoog salaris zouden ontvangen en ‘psychologisch sterk / stabiel’ moesten zijn. Daarnaast werd onder meer bericht over de in Nederland ontwikkelde Non-Heart-Beat Donation oftewel NHBD en de ECMO (Extra Corporale Membraan Oxygenatie), een apparaat dat is ontworpen om levens te redden. Het door Nederland ontwikkelde concept van de NHBD wordt samen met de ECMO ook bij orgaanroof ingezet om de organen vers te houden en daarvoor dus misbruikt, meldt de Amstelveense actievoerster. Ook een in China gepatenteerd apparaat kwam aan de orde, waarmee mensen hersendood worden gemaakt. Na hersendood is gebruikmaking van de organen van een donor geoorloofd. “Het apparaat zorgt in feite door moord voor een voor de orgaanroof ‘acceptabele’ uitgangssituatie”, zegt de Amstelveense.

2 REACTIES

  1. Nee, zeker niet. In tegendeel, door de vele dwangarbeid die Chinese, veelal gewetensgevangenen, moeten verrichten, is het veel eerder aan te raden, liefst geen Chinese producten meer te kopen.

    Je bent welkom op de Facebook pagina van China Alarm waar ik ook o.a. I er mijn bevindingen schrijf mbt shoppen in Amstelveen en Amsterdam. Het is mogelijk Chinese producten te weren, al is het niet makkelijk helaas. Zelf weet ik al veel teveel als dat ik nog iets van Chinese maak zou gaan kopen. De pagina is publiek en je bent van harte welkom. Iedere dag nieuws over de mensenrechten in China. Dank voor je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.