Het Amstelveens Nieuwsblad, waarvan de medewerkers een noodkreet slaakten en om geld bedelden, kan op hulp van de gemeente rekenen. Sterker nog: Een vraag om steun is al gehonoreerd. Op het steunfonds, waarvoor zij tien miljoen reserveerde, kunnen ook lokale media die door de coronacrisis in financiële problemen komen, aanspraak maken. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Hoewel zij in principe alle lokale media wil helpen, is de steun natuurlijk vooral bedoeld om het Nieuwsblad te redden, waarin de gemeente wekelijks adverteert. Hoeveel die krant kreeg of krijgt (want het besluit over het steunfonds is door de gemeenteraad formeel nog niet genomen) wil een woordvoerder van wethouder Rob Ellermeijer, die media in zijn portefeuille heeft, niet zeggen. “Wij doen voorlopig geen uitspraken over individuele casussen.” Ondernemers zouden uit het steunfonds maximaal € 50.000 kunnen krijgen.

“We moeten voorkomen dat de berichtgeving aan Amstelveners in gevaar komt”, zegt wethouder Ellermeijer. Overigens kunnen ook instellingen, inwoners en alle zelfstandige ondernemers (ZZP’ers) en andere bedrijven op steun rekenen. Dat ook de media daar bij horen, meldt de gemeente nu in een afzonderlijk persbericht.

Belang

Het Amstelveens Nieuwsblad, uitgegeven door BDU in Barneveld, heeft al voor steun bij de gemeente aangeklopt. En die is dus gegeven door B&W. “In tijden van crisis is een krant van groot belang, ook voor mensen die niet online zijn“, zegt Ellermeijer. “Maar ook andere lokale media die in deze crisis in nood zijn en in Amstelveen een belangrijke rol spelen kunnen een beroep doen op de gemeente.” In een subsidie aan de plaatselijke omroep RTV Amstelveen als lokaal medium is eerder voorzien, hoewel die volgens het station te laag is. Het wil samen met NH Media de omroep AmstelNieuws vormen, die ongeveer zes ton per jaar nodig heeft, waarvan de gemeente de helft zou moeten ophoesten en daartoe tot nu toe niet bereid was. Overigens is de subsidie van rond € 85.000 aan RTV Anstelveen wel openbaar en die aan de krant moet kennelijk geheim blijven.

Continuïteit

Ellermeijer: “Lokale media spelen een belangrijke rol voor de inwoners in Amstelveen, en dat is zeker in deze crisis belangrijk. Lokale media die door de coronacrisis zodanig in financiële nood komen dat de continuïteit in gevaar komt, kunnen een aanvraag doen voor ondersteuning.”

De gemeente zegt intussen hard te werken aan de uitwerking van het lokale ondersteuningsfonds. Zodra er meer bekend is over de aanvraagprocedure, wordt dat bekendgemaakt via de gemeentelijke website en ook aan de media beschikbaar gesteld. De gemeenteraad neemt in de alleen door één lid per fractie bijgewoonde raadsvergadering van 8 april formeel over het ondersteuningspakket besluiten. Alle partijen zijn het er al mee eens, meldde financieel wethouder Herbert Raat deze week. Hij had die gebeld.

7 REACTIES

 1. “Het Amstelveens Nieuwsblad klopte onlangs aan voor steun. Die is gehonoreerd” staat in het originele persbericht. Mogen we weten in het openbaar hoeveel aan overheidsgeld daarnaar toe is gegaan?

  Wellicht dat dit nagevraagd kan worden bij de gemeente of wethouder?

  • Sorry hoor! Dat dit flutblaadje zonder enige journalistieke waarde van overheidsgeld , dus ons geld in leven wordt gehouden , is een gotspe.
   Eerst eens wat behoorlijks leveren, dan kunnen we verder praten, maar dat doen deze advertentieboeren al jaren niet meer.

 2. In maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan is het niet handig als er geen wekelijks huis-aan-huis blad meer bestaat voor de gevestigde orde. Wie betaalt, bepaalt.

  Dus wordt een onbekend (geheim) bedrag uit gemeenschapsgeld hiervoor bestemd met onbekende/onduidelijke voorwaarden. Tegenwoordig is de volksvertegenwoordiging voor met name de VVD een ‘formaliteit’ die met enkele belletjes kan worden afgekaard. #democratie2020 #fail

 3. Het voornaamste bezwaar tegen onvoorwaardelijke steun aan het Amstelveens Nieuwsblad is de instandhouding van de naam ervan.

  Het begrip ‘Nieuwsblad’ suggereert immers dat het een journalistiek medium is, terwijl het niet meer is dan een (zelf)reclameblad dat tevens fungeert als orgaan tbv wettelijk verplichte bekendmakingen van de gemeente Amstelveen.

 4. En toen kondigde ook minister Slob geld aan voor zowel huis aan huis kranten als lokale omroepen. Dus krijgt Amstelveens Nieuwsblad nu 2x geld! Slim gedaan.

  Extra ondersteuning voor getroffen lokale en regionale media

  Nieuwsbericht | 07-04-2020 | 18:11 bron rijksoverheid

  Minister Slob trekt eenmalig 11 miljoen euro uit om huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen te helpen die door de coronacrisis in nood zijn geraakt. Om te voorkomen dat veel mensen hierdoor in deze tijd verstoken blijven van informatie uit hun omgeving, ontvangen zij afhankelijk van hun oplage en bereik een bijdrage tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s uit een tijdelijk steunfonds.

  Fors minder reclame-inkomsten

  Lokale media zijn vaak grotendeels afhankelijk van reclame-inkomsten en die lopen nu fors terug. Dit kunnen zij moeilijk opvangen omdat ze tegelijkertijd vaak zeer beperkte reserves hebben. De bijdragen uit het steunfonds helpen dan ook de lokale informatievoorziening op peil te houden. Het kabinet trekt hierbij samen op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Minister Slob: ”Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de lokale media. Ik ga er daarom van uit dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.’’
  Aanvragen

  Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen kunnen van 11 april tot en met 19 april een eenmalige bijdrage uit het steunfonds aanvragen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Deze bijdrage geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 maart voor drie maanden.
  Voorbeelden

  Een lokale publieke omroep die zo’n 20.000 huishoudens bereikt, kan rekenen op 6.600 euro. Een omroep met een bereik van 50.000 huishoudens ontvangt 16.500 euro. Huis-aan-huiskranten met eenzelfde oplage krijgen een bijdrage van 13.200 euro, respectievelijk 33.000 euro.
  Andere maatregelen

  De regeling komt bovenop de generieke maatregelen die het kabinet al eerder nam om bedrijven te ondersteunen. Landelijke mediaorganisaties en journalisten kunnen daarvan gebruikmaken. Het gaat dan onder meer om extra ondersteuning voor zzp’ers en uitstel van het betalen van diverse belastingen.

  Daarnaast komt er vanuit Regionale Publieke Omroep 2 miljoen euro beschikbaar om de regionale en lokale journalistiek een impuls te geven.

  Om meer lucht te geven aan mediaorganisaties die met subsidies vanuit het Rijk werken, zal de minister verder coulanter omgaan met diverse deadlines, zoals voor het indienen van het jaarverslag 2019. De deadline hiervan verschuift van 1 mei naar 1 juni. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten treffen soortgelijke maatregelen.

 5. De minister schrijft nog dit in tegenstelling tot de gemeente Amstelveen die geen beoordeling doet:

  Om misbruik tegen te gaan, wordt de bijdrage in de vorm van een krediet toegekend. Achteraf zal door het SvdJ beoordeeld worden of het geld op de juiste manier besteed is. Voor zover dit zo is, zal het krediet omgezet worden in een subsidie (en hoeft deze niet terugbetaald te worden).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.