Het volgens B en W nog steeds in ontwikkeling naar een volstrekt internationale zijnde Amstelveen, waar Nederlanders in de minderheid zijn, moet een ‘bomenstad’ worden. Dat blijkt uit het nieuwe bomenplan van B en W, waarover de gemeenteraad zich dezer dagen uitspreekt. “Amstelveen streeft naar meer diversiteit in soorten bomen en het verhogen van de gemiddelde leeftijd van de stadsboom naar 60 jaar”, zegt de vernieuwde visie. Bomen kosten nu een half miljoen per jaar, maar als de gemeenteraad ermee akkoord gaat, komt daar twee ton bij en na 2026 nog eens zes ton over drie jaar (dus twee per jaar).Het geactualiseerde plan is op gezondheid van boom en inwoner, alsmede leefomgeving gericht.
700 soorten
“Met het vastleggen van bomenstructuren en het hanteren van een bomenregel (3-30-300, red) beogen we voldoende boomkroonvolume voor iedere wijk in de toekomst,” zeggen B en W. Behalve de bescherming van bomen, is ook een investering nodig. Het doel van het Bomenplan is de bomen te beschermen en daarin te investeren. Esdoorn, Berk en Es vormen de meest in Amstelveen voorkomende boomsoorten. Zij vormen een derde van het totale bestand. Maar er zijn ook andere, zoals Wilg, Eik, Kers, Linde, Populier, Els en Iep. De diverse soorten zijn volgens de gemeente gelijkmatig over de stad verdeeld. In totaal zijn er 700 soorten in de gemeente.
Voor 1950 werden volgens de gemeente veel bomen geplant die niet ouder worden dan een jaar of maximaal vijftig, en waarvan er dus nog weinig over zijn. Die staan in de heemparken en in het Broersepark. In de periode daarna, tot het jaar 2000, waarin de wijken Bankras, Groenelaan, Waarhuizen en Westwijk werden aangelegd kregen die ook boomstructuren, maar daarna nam de aanplant van jonge bomen af en in de laatste decennia werd vaker gekozen voor bvsoorten met lange levensduur. Sinds 2000 is de veiligheid leidend plus een lange levensduur, zegt de gemeente. “Opvallend is wel dat juist in deze periode ook veel sierkersen zijn aangeplant, soorten met een kortere levensduur. Deze soort is veel gebruikt bij vervangingen in woonstraten in Bankras-Kostverloren, Elsrijk, Groenelaan en Westwijk.”
Riool
Maar er steeds meer nieuwe woningen bij. En dus werk aan het riool, wegen en kabels en leidingen. De gemeente noemt dat ontwikkeling van een groeiende stad, waarvoor ook bomen sneuvelen. “Het uitgangspunt is dat gezonde bomen met een goede toekomstverwachting behouden blijven. Het is dan belangrijk dat bomen zoveel mogelijk worden ingepast in het project en dat deze goed worden beschermd bij de werkzaamheden. Geen enkele boom wordt onnodig gekapt en alle gekapte bomen worden gecompenseerd, ongeacht de beleidsklasse”, zegt zij. Dat gebeurt volgens haar bij voorkeur binnen het bouwproject. “In uitzonderlijke gevallen, als compensatie niet mogelijk is, wordt onderzocht of het (resterende) bedrag uit een waardebepaling overgemaakt kan worden in een nieuw op te richten ‘Bomenfonds’.”
Dode bomen
De nota over het bomenplan zegt voorts onder meer dat slechte of dode bomen, die een gevaar voor de omgeving zijn, worden gepakt, maar als zij geen risico opleveren ze blijven staan wegens hun waarde voor de natuur. “De gemeente hanteert de volgende uitgangspunten: • Dode takken blijven hangen op plekken waar ze geen gevaar opleveren, zoals boven beplanting of bosplantsoen, mits dit praktsich past in het beheer. • Dode bomen blijven staan op plekken waar ze geen gevaar opleveren en waar dit past in de omgeving. Met name in bosplantsoen, maar soms ook in het gras in een park. • Als bomen omvallen, laat de gemeente deze soms bewust liggen en wordt de nieuwe boom ernaast geplant. Dit kan bepaalde diersoorten aantrekken (specht, eekhoorn), die als doelsoort kunnen fungeren. • Klimplanten blijven waar mogelijk in de boom zitten, met name in bosplantsoen. Dit is voor de boom namelijk geen probleem. Klimplanten worden alleen verwijderd als er vermoedens zijn dat achter de klimop een risicovol gebrek zit. • Bij bomen in gras geldt het uitgangspunt dat maaien onder de boomkroon zoveel mogelijk wordt beperkt. De laatste 0,5-1 meter tot de stam wordt in principe niet gemaaid, mits dit praktisch uitvoerbaar is en verruiging kan worden tegengegaan. Dit zorgt voor minder maaischade, wat ten goede komt van de boom en bovendien de biodiversiteti versterkt. Uitzonderingen zijn situaties waarbij een zeer hoge beeldkwaliteit nodig is. Waar nodig kan (tijdelijk) een mulchlaag worden aangebracht of wordt de boom al direct ‘beveerd’ aangeplant, met takken vanaf de grond. Dit is beter voor de groei van de boom, maar bespaart ook kosten voor het maaien. • De ca. 600 knotbomen worden in fasen gesnoeid: om en-om, of elke derde boom in de rij. Daardoor blijft de ecologische structuur in stand. • Takken en stammen blijven waar mogelijk liggen. Waar nodig wordt het eerst versnipperd. Wat vaak gezien wordt als ‘afval’, is voor de natuur namelijk een levensbehoefte. • Er is terughoudendheid met kandelaberen van bomen, omdat dit niet pas bij de natuurlijke vorm van de boom.”
Financieringswijze
De gemeente hanteert de zogeheten 3-30-300 regel, inhoudende dat iedereen uit zijn woning minstens drie bomen kan zien, dertig procent van elke uit boomkroonbedekking (bovenste deel van bomen, red.) bestaat en men binnen driehonderd meter een plek van 5000 vierkante meter vind waar men onder bomen koelte kan vinden. Daar is meer geld voor nodig dan de half miljoen die nu voor het onderhouden van de bomenstand heeft. Voorlopig rekent de gemeente op twee ton meer, maar na 2026 komt hetzelfde daar incidenteel bij. Of de gemeenteraad nu al vast met die zeshonderdduizend euro voor drie jaar akkoord wil gaan.
In het Meerjarenprojectenplan wordt jaarlijks dus € 500.000 gestort voor het vervangen van bomen. In het raadsvoorstel staat dat dit budget, ‘voor een duurzame vervangen van de bomen’ (aan het einde van de levensduur of vanwege ziekte etc.) jaarlijks met 200.000 euro zou moeten worden verhoogd. Daarnaast is voorgesteld dat van 2026 af eenmalig in totaal € 600.000 nodig is, verspreid over drie jaar, voor de versterking van de bomenstructuur en voor het planten van meer bomen in wijken die volgens de 3-30-300-regel verbeterd kunnen worden. Ook deze projecten/ maatregelen zullen in het Meerjarenplan worden geprogrammeerd.
https://amstelveen.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/9ecf6ffc-f2a6-4495-b239-119a3e336a07