De volgens hem namens 80 procent van de ondernemers en bewoners in de Noorder Legmeerpolder sprekende glastuinbouwer Willem Ruhe vindt dat in de gemeentelijke plannen met de polder niet de werkelijkheid wordt weergegeven. Hij zei dat woensdag voorafgaande aan een debat over het Omgevingsplan door raadsleden als inspreker.
Ook Greenport Aalsmeer en de land- en tuinbouworganisatie LTO geven een vertekend beeld van de werkelijke situatie, vindt hij. Vandaar het collectief in de polder. LTO en Greenport hadden volgens hem de bedoeling het glastuinbouwkerngebied Noorderlegmeerpolder te behouden.
Nieuw gebied
Maar hun visie is niet toekomstgericht en sluit ondernemers uit, zei hij. Volgens hem wordt de polder een rommeltje door leegstand van veel oudere bedrijven, vaak omdat de ondernemer geen opvolging heeft. “De vitaliteit van dit gebied neemt zienderogen af, zoals zichtbaar uit de leegstand van kwekerijen en de achteruitgang van het landschap”, zei hij. Er zouden volgens hem andere initiatieven moeten worden toegelaten, maar dat gebeurt niet en door vast te houden aan het ‘glastuinbouw kerngebied’ door de gemeente staan er inmiddels veel oude kassen. Maar om een sierteeltbedrijf rendabel te houden, is er – zowel bij de productie als bij de handel – sprake van (enorme) schaalvergroting, die grote investeringen vergt, onder meer voor de energietransitie. Hij drong bij de gemeente aan op het aanwijzen van een ander gebied voor de tuinbouw. “Het is beter een nieuw gebied aan te wijzen waar de nieuwe generatie optimaal kan starten met nieuwe kassen en innovatieve technieken en daarmee de doelstellingen zoals ‘energie-neutraal’ op een duurzame manier haalbaar worden. Ook de bank financiert alleen als er een goed en onderbouwd energieplan is”, zei hij. Want de Legmeerpolder voldoet naar zijn mening niet meer, omdat daar veel grond is bestemd voor woningbouw (De Scheg) en het Industrieterrein Amstelveen Zuid. “Het wordt tijd dat de gemeente en provincie inzien dat het vasthouden aan een glastuinbouwkerngebied geen zin meer heeft.” Om verdere ‘verrommeling’ te voorkomen pleitte hij er voor de ontwikkeling van de Noorder Legmeer Polder (NLP) op het gebied van de ruimtelijke ordening hoger op de agenda te plaatsen van gemeenteraad en college, wat volgens hem nu niet geval is.
“Leegstand?” Ik heb er geen verstand van, maar zou een groot deel van dit gebied al niet opgekocht zijn door projectontwikkelaars en grondspeculanten? Het is maar een wilde gok, hoor!