Diwali heet het. Het is een Hindoeïstisch lichtfeest, waarvan de Amstelveense versie wordt gevierd op zaterdag 26 oktober (12.00 tot 19.00 uur) met een festival op het Stadsplein. Oorspronkelijk was het een feest ter ere van de vele godinnen die het Hindoeïsme heeft. In dit geval de godin Lakshmi

Een eerdere burgemeester van Amstelveen vergeleek dat feest met ‘ons’ Kerstmis, dat inmiddels vrijwel alle kerkelijke oriëntatie heeft verloren, hoewel nog wel kerstliederen ook in de openlucht nog wel kerstliederen worden gezongen die aan de geboorte van Jezus herinneren.

Licht

Dat lijkt met Diwali Festival een tikje anders. Daarmee viert men de overwinning van het licht over de duisternis, van het goede over het kwade en van de kennis over onwetendheid. Er zijn op het plein optredens van o.a. Navras Bollywoord Amsterdam, Balli Kalsi on the Dhol Bhangra Group, Natya Sudha en Desi Steps en vele gerechten uit de authentieke Indiase keuken.

Lokale bewoners

Doorgaans ziet men vooral mensen uit de Indiase gemeenschap, de grootste buitenlandse sectie in Amstelveen, op het festival; maar het is er voor iedereen, zegt de gemeente. Het Diwali Festival Amstelveen trokken tijdens de vijftien jaren volgens haar ongeveer achttienduizend mensen naar het plein, onder wie ook ‘lokale bewoners’ die de rijke Indiase cultuur willen ontdekken. “Dit evenement is een brug tussen de Indiase gemeenschap, lokale bedrijven en bewoners, en bevordert de culturele uitwisseling en verbinding tussen
Amstelveen, Amsterdam en omliggende regio’s”, zegt de gemeente.

Tattoos

Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan traditionele Indiase gerechten, gepresenteerd door dertien restaurants. Van kruidige snacks tot zoete lekkernijen. Naast de culinaire verwennerijen, biedt het festival tal van andere activiteiten. Zo kan men zich laten versieren met henna-tattoos of deelnemen aan een diya (olielampje) workshop van 12.00 tot 15.00 uur, toegankelijk voor iedereen, inclusief houders van de Amstelveen Pas. Ook zijn er diverse kraampjes waar traditionele Indiase kleding, sieraden en zoetigheden te koop zijn.

Voor meer informatie over het festival en het volledige programma kijk op:
www.diwalifestival.nl.

3 REACTIES

  1. Sorry hoor, maar ik ben nu een paar keer gaan kijken op dat Diwalifestival, maar ik heb tijdens dat gebeuren nooit iets mogen merken van toenadering tussen Indiërs en Nederlanders. Het is zelfs zo dat je er nauwelijks Nederlanders ziet, daarom mogen ze van de subsidie voor dat feestje van mij ook afschaffen in tegenstelling tot het Japanfestival waar je wel veel wederzijdse contacten ziet en belangstelling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.