Kennelijk onder invloed van de coronacrisis daalt het aantal inwoners van Amstelveen. Tot en met vrijdag (5 juni) waren er 510 mensen minder dan per 1 januari. Dat komt voornamelijk door expats die naar hun thuislanden terug zijn geroepen.

Rob Ellermeijer

Via zijn woordvoerder laat wethouder Rob Ellermeijer weten dat er vrijdag officieel 91.184 inwoners waren de Basis Registratie Personen (BRP). Per 1 januari waren dat er nog 91.694. Maar sommige inwoners hebben een dubbele nationaliteit, waardoor de getallen enigszins van BRP afwijken. Op basis van de nationaliteit der betrokkenen komt men tot een hoger inwonertal: 92.286 per 1 januari en 91.781 per 1 juni. “Iemand kan op één burgerservice nummer en twee nationaliteiten hebben”, zegt Ton Smth van de gemeente. Maar volgens hem blijkt uit beide cijferreeksen dat er iets meer dan 500 personen vertrokken zijn sinds 1 januari.

Nederlands

Overigens is het aantal inwoners met de Nederlandse nationaliteit de laatste maanden met ongeveer 300 het sterkst achteruit gegaan, tot 72.582. Maar van die daling is de laatste jaren al sprake. In 2017 waren er nog 74.257 en per 1 januari 72.870.

Indiaas

Zoals bekend, zijn er in totaal 136 nationaliteiten in Amstelveen, waarvan 21% niet Nederlands. Opvallend is dat bijvoorbeeld het aantal Amerikanen, Britten en Fransen gestadig toeneemt de laatste jaren en ook sinds januari. Maar de grootste buitenlandse gemeenschappen, de Indiase en de Japanse, namen af. Het aantal Indiase mensen daalde sinds 1 januari van 5141 naar 5091 (in 2017 waren het er 3763) en de Japanse gemeenschap liep tot en met vrijdag terug van 1736 tot 1540 mensen; in 2017 waren er 1643 Japanners.

Brits

Zowel het aantal Britten als Brazilianen (310 nu en 168 nog in 2017) is jaarlijks gestegen. De teruggang van het aantal Indiase kinderen heeft consequenties voor het uit India afkomstige internationaal onderwijs aan de school Amity, die nog steeds niet aan de voorwaarden qua leerlingenaantal voldoet om de subsidie van de gemeente (een miljoen euro) te krijgen.

Voorbarig

“Wat wij van de scholen weten, is dat een aantal internationals vertrokken zijn naar hun

Onderwijswethouder Frank Berkhout

thuisland vlak voordat het luchtruim i.v.m. de coronacrisis sloot”, zegt onderwijswethouder Frank Berkhout. “Dit aantal loopt eerder in de tientallen dan in de honderdtallen. De conclusie dat Amity in september niet verder komt dan 160 leerlingen is voorbarig. Dit getal komt uit een tussentijdse inventarisatie in het begin van de coronacrisis en zal nog oplopen. We kunnen niets zeggen over het daadwerkelijke aantal in september. Dit is afhankelijk van de verschillende maatregelen in verschillende landen en het wel dan niet opengaan van  grenzen en luchtruimen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.