Burgemeester en wethouders slagen er maar niet in goede informatie te verstrekken over de gemeentelijke (minima)regelingen. Dat verwijt komt van de SP in de gemeenteraad. De fractie, die schriftelijke vragen heeft gesteld,  zegt niet te begrijpen niet standaard informatiefolders worden verstrekt aan iedereen die zich meldt bij het zogenoemde Amstelveenloket voor een inkomensvoorziening.

Wil Roode (SP)

De SP lijkt in de kwestie de gemeenteraad niet mee te hebben, wat die stemde een haar voorstel alle bestaande regelingen beter te communiceren in december weg. Wegens de Coronacrisis vragen volgens de partij aan de gemeente veel mensen inkomensondersteuning, onder wie velen die dat voor het eerst doen.

Maar zij worden volgens de SP totaal niet op de hoogte gesteld van hun rechten.

 

“Een van die regelingen is de woonkostentoeslag, bedoeld voor mensen die hun huur of hypotheek niet meer kunnen opbrengen”, zegt de fractie, die constateert dat daarover op de gemeentelijke website nu wel informatie staat, maar ‘die is pas te vinden na goed speurwerk.’

 

Burgerraadslid Wil Roode, in de raadscommissie woordvoerder Werk & Inkomen zegt dat veel mensen hun inkomen sterk zien dalen en daardoor de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Vaak hebben zij geen recht op huurtoeslag, zodat zij een aanvraag voor woonkostentoeslag bij de gemeente kunnen doen. “De belangrijkste gemeentelijke ondersteuning die er is om te voorkomen dat mensen hun huis moeten verkopen of hun huur van een vrije sectorwoning niet meer betaald kunnen betalen”, noemt Roode dat. “Slachtoffers van de Corona crisis die hun inkomen als sneeuw voor de zon zagen slinken hebben al genoeg te verwerken. Nu leven ze ook nog onnodig in angst hun woning uit te moeten.”

Volgens haar wordt door het college geen enkele ruchtbaarheid gegeven aan deze voorziening. “Ook hier blijft de gemeente in gebreke door deze mensen niet te wijzen op het bestaan van de woonkostentoeslag. Dat kan te maken hebben met het uitgangspunt van het college dat iedereen zelfredzaam moet zijn. Het kan ook zijn dat het college de pot met geld snel ziet slinken.”

De gemeente publiceerde niet deze regeling bij de voorlichting op de website voor het aanvragen van ondernemers en zzp’ers van de TOZO (Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandige Ondernemers).  Waarom niet? wil de SP van wethouder Marijn van Ballegooijen weten.

Roode denkt dat de zaak extra dringend wordt nu bij de tweede TOZO regeling het inkomen van de partner wordt meegerekend, waardoor men heel snel onder het bestaansminimum kan komen. “Een eerste stap zou moeten zijn dat de regeling op de juiste plek wordt geplaatst op de website van de gemeente”, vindt ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.