Een beetje jaloers is men wel op Noord-Holland Noord, zei vicevoorzitter Jeroen Franken van de Ondernemers Vereniging Amstelveen (OA). Ugur Pekdemir nam na zes jaar afscheid als directeur van de Rabobank Gooi en Sticht, om voor de bank coöperatief directeur te worden van een gebied in het noorden van de provincie. Franken sprak eigenlijk namens heel het lokale bedrijfsleven, zei hij. Bij zijn afscheid wilde Pekdemir stil staan bij het ondernemen in de regio die hij verliet.

‘De kracht van de metropoolregio Amstelland. Daarover had men het onder meer via een interactieve paneldiscussie. Behalve door de gemeente en de OA, waren ook de Rabobank zelf en Nieuw Ondernemend Aalsmeer (NOA) bij de organisatie betrokken.

Kleine projecten

Burgemeester Tjapko Poppens noemde Ugur Pekdemir (foto) in wezen zijn collega, omdat ook de laatste voor de gemeenschap gaat. “Je bent een verbinder”, zei hij tegen de nu van Amstelveen scheidende bankdirecteur, die zich volgens Poppens ook zelf een ondernemer had getoond. Maar een die niet alleen om financiële winst, maar ook om maatschappelijke winst geeft, wat hij onder meer in cultuur, sport- en andere verenigingen kwijt kon, zei Poppens. Voor hem waren ook de ‘kleine projecten’ waaraan Pekdemir zich wijdde van groot belang.

Welzijn

MRA mag dan economisch groeien als geen enkel ander gebied in het land (vorig jaar het dubbele van het landelijke gemiddelde), het welzijn groeit al 25 jaar allerminst. Daar wees onder meer prof. dr. Otto Raske van Raboresearch op. “Wij moeten van een smalle naar een brede welvaart”, zei hij. De mensen blijken in deze regio minder blij te zijn. Men is in de Randstad minder gelukkig. Dat heeft o.a. met gezondheid, huisvesting en persoonlijke ontwikkeling te maken. Sinds 2013 maakt MRA een kleine inhaalslag. Maar het bedrijfsleven groeit, omdat er gemiddeld tien procent bedrijven bij komt en acht procent failliet gaat. Er bestaat een kleine kopgroep van grote ondernemingen, die het beter doet dan kleinere bedrijven (met minder dan 50 medewerkers).

Restaurants

Wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken en Wonen (foto onder) was het er mee eens dat in Amstelveen een woning krijgen vrijwel niet lukt. Een van de ondernemers zei dat een medewerkster elke dag anderhalf tot twee uur zowel ’s morgens als ’s avonds in de bus zit. Wonen in Amstelveen is vrijwel onmogelijk, althans als men geen expat is, voor die de baas betaalt. Maar Amstelveense jongeren willen in Amstelveen wonen. Elzakalai was het er daarmee eens, maar kon niets bieden. “Het lijkt erop dat Amstelveen de gelukkigste gemeente van de provincie is. In de weekends zitten de restaurants vol, maar er bestaat ook een Voedselban die vol zit met de velen die dat restaurant niet kunnen betalen”, zei hij. “Als gemeenschap doen wij het niet goed. Ik wil dat de mensen in hun kracht komen. De overheid wordt onbetrouwbaar. Maar de economie en de woningmarkt stoppen niet bij de gemeentegrens. Veel middeninkomens verlaten nu Amstelveen en de realiteit is dat je achttien, negentien jaar moet wachten op een sociale huurwoning.” Volgens hem worden nu kleinere woningen gebouwd, maar is Amstelveem nog steeds een AAA-gemeente.

Wonen bepalend

Maar niet voor verpleegsters, onderwijzers, agenten en brandweerlieden. En die mensen zijn nodig en maken het verschil, zei Ugur Pekdemir, die – evenals Elzakalai – panellid was. “Wonen en woonomgeving bepalen alles”, vond hij. Die stelling had hij zelf aan de andere waarover werd gediscussieerd toegevoegd. Dagvoorzitter Darshan Sloot leidde de discussie. Zelf was zij tot voor kort directeur van de OA. “Je bent een verbinder pur sang”, zei de burgemeester tegen hem. Hij dankte alleen en stelde zijn opvolgster, Annemarie Basjes, aan de zaal vol ondernemers voor. “Ik ben blij dat onze bank in goede handen is bij Annemarie,” zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.