Nederland veranderde op 7 oktober vorig jaar, zei Twee Kamerlid Don Ceder van de Christen Unie zondagavond op het Stadsplein, waar een Israël-manifestatie werd gehouden. Hij noemde oneindige getallen van de gruwelijkheden bedreven op die datum en de dagen erna door de terreurorganisatie Hamas. Een fan van die club belde naar Nederland en liet volgens hem zijn moeder weten dat hij persoonlijk tien Joden had vermoord en nu belde via de telefoon van een ook vermoorde vrouw. Zijn moeder wenste hem in volle dankbaarheid Allahs zegen en bescherming toe.
“Laat u niets wijsmaken”, gaf Ceder de op het plein verzamelde Joodse gemeenschap en anderen die Israël steunen als advies. “Israël gebruikt wapens om mensen te beschermen en Hamas mensen om wapens te beschermen.”
Geen ‘maar’
Daar leek Caroline van der Plas (BBB) het mee eens. Zij kon, evenals de vele andere sprekers op deze demonstratie, moeilijk verkroppen dat alleen omdat ze Joods zijn mensen worden vervolgd en vernederd. ‘Bring them home now” zei ze over de gegijzelden in Gaza. Dat was ook het thema van de avond en riep zij, hetgeen door de menigte voor haar werd gescandeerd. Vervolgens vroeg zij of iedereen de telefoon tevoorschijn wilde halen en daar het licht van gebruiken. Iedereen leek het te doen, waardoor boven het publiek een zee van lichtjes ontstond. “Geef ze licht”, riep zij. Net als later Ceder en de anderen zei ze dat Iran de architect is van wat Hamas deed en beiden, net als Hezbolla, de staat Israël wil vernietigen. Er is geen ‘maar’ herhaalde Van der Plas ten aanzien van degenen die de Palestijnen willen steunen en daartoe Hamas volgen. Zij vroeg de velen die met Israëlische vlaggen waren gekomen, die omhoog te houden.
Davidsster
Dat ‘maar’ van de politica Van der Plas hanteerde Boris Dittrich, senator voor D66, wel voor de Joden die bijvoorbeeld hun Davidster tonen. “Ook in Nederland moet je dan oppassen”, zei hij. Tijdens een bijeenkomst, die hij als senator bijwoonde, was er ook iemand die de Palestijnse autoriteit vertegenwoordigde. Die noemde niet één keer 7 oktober en Hamas. “Deze tijd heeft moedige politici nodig”, zei Dittrich, die zich vooral bekommerde over de Israëlische jeugd.
Familie
De grootvader Yucha Engel van de ontvoerde Ofir, zei met zijn inmiddels opgezette organisatie voor familie van de gegijzelden te blijven vechten voor hun thuiskomst. Ofir was met zijn vriendin naar het Nova-dancefestival. Niet iets waar je zo’n aanval verwacht, vond NRC-columniste Aylin Bilic. Volgens haar is 7 oktober zoiets als nine eleven. “Israël is op 7 oktober door Hamas aangevallen en niet andersom”, zei ze. Bilic kon niet loskomen van het beeld van het meisje dat door Hamas werd mishandeld en gewond rond gereden tot haar dood. “Het gaat om het overleven van Israël”, zei ze. Volgens haar en anderen is ook in Nederland het antisemitisme toegenomen. “Het is erger dan het ooit in ons land geweest is”, vond ze. Naar de mening van columnist (o.a. in de Telegraaf) Leon de Winter beschermt de overheid wel, “maar het is goed als je er niet te Joods uitziet.” Dat is overigens al tweeduizend jaar zo, volgens hem. Maar hij bleef bij de eis dat nu eerst de gegijzelden vrij komen.
Lowlands
Rob Oudkerk fantaseerde dat op het Nederlandse festival Lowlands iets dergelijks gebeurde als op het door Hamas bloedig geworden dancefestival in Israël en dat vervolgens van België uit honderden rakketten op Nederland neer daalden. Dan zou heel de wereld Nederland te hulp komen. Hij verweet zijn eigen partij, tegenwoordig GroenLinks-PvdA (hij was ooit PvdA-wethouder in Amsterdam en Tweede Kamerlid), een te zeer opkomen voor Hamas. “Dergelijke kwats” is nu volgens hem aan de orde van de dag en vindt men onder meer in de Volkskrant. “Wij moeten ons diep schamen”, vond hij van Nederland. En ook Annabel Nanninga (JA21) vond dat, zoals herhaaldelijk al was gezegd, de media een rol spelen die pro Palestijns en Hamas lijken. Verschillende sprekers drukten zich in het Engels uit om hun rouw met Israël te delen. Tussen de ‘blokken’ van sprekers werden Israëlische liederen door een band ten gehore gebracht. De bijeenkomst was door het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) georganiseerd, waarvan directeur Naomi Mestum vaststelde dat o.a. op het festival honderden onschuldige mensen zijn vermoord. Dieptepunten van Israël bereiken nu ook Nederland, stelde ze vast. “Wij zijn er nog lang niet.” Zij vond het onzinnig Israël van genocide te beschuldigen, terwijl degenen die dat doen alle Joden willen vernietigen. De kop van de slang is Hamas.
Raadsleden
Van de fracties in de gemeenteraad waren er verschillende vertegenwoordigd. In elk geval de VVD en die van Goed voor Amstelveen en Actief voor Amstelveen.
Kamerlid Don Ceder van de Christen Unie noemde tijdens de Israël-manifestatie wel ‘oneindige getallen’ van de gruwelijkheden die door de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober 2023 waren bedreven, maar niet het 40x zo grote aantal mensen dat sindsdien door het genocidale Israël met Amerikaanse wapens is omgebracht.
Laat u niets wijsmaken. Israël gebruikt die wapens om mensen en hun kinderen op industriële schaal te vermoorden, eerst in Gaza en nu in Libanon.
Oud-Kamerlid Boris Dittrich bekommerde zich vooral om de jeugd van Israël, terwijl in Gaza 17.000 kinderen door Israël werden vermoord en nog veel meer verminkt. De hypocrisie schrijt ten hemel, waar men niet thuis geeft.
‘Bring them home!’ riep Caroline van der Plas (BBB), terwijl Israël ervoor heeft gezorgd dat Palestijnse gezinnen helemaal geen thuis meer hebben. Dat kunstje wordt nu in Libanon herhaald, met instemming en steun van Amstelveen.
7 Oktober was geen aanval maar een tegenaanval en verzet tegen de Israëlische agressie, landroof, etnische zuivering, bezetting, onderdrukking en nu genocide.
Hamas is een ’terreurorganisatie’ omdat het geen leger en luchtmacht heeft met tanks, bulldozers, gevechtsvliegtuigen (zelfs F35!), veldartillerie en krachtige Amerikaanse bommen en granaten.
Terrorisme is vreselijk, maar wat de Israëlische krijgsmacht doet, is vele malen erger.
Wat is een mensenleven waard? Dat lijkt de vraag. Voor Hamas 0,0. Die wil geen vrede en Joden moeten allemaal uitgeroeid worden volgens Mohammed. 7 oktober was een aanval van een andere staat. Maar slaap verder met Hamas, die niet de wetenschap diende en de industrie op poten zette, maar – zoals alle Arabieren – wat Israel wel deed. Terwijl het land pas bestond werd het al van zes kan aangevallen. Ze hadden gedacht: Dat winnen we wel, maar het pakte anders uit. Maar Israel mag niets terug doen, begrijp ik….
Tussen ‘niets terug doen’ en 41.000 mensen afslachten liggen nog veel mogelijkheden voor een proportionele legitieme reactie.
Israël heeft in het afgelopen jaar ruim 40x meer mensen vermoord dan Hamas, Hezbollah en Iran samen.
Caroline van der Plas (BBB) kon het moeilijk verkroppen dat mensen worden vervolgd en vernederd alleen omdat ze Joods zijn, maar zij vindt het prima dat mensen massaal worden beroofd, verjaagd, onderdrukt en vermoord alleen omdat zij níet Joods zijn.
@JB, verdiep u eens in de ontstaansgeschiedenis van Israël (ten koste van Palestina en de vrijheid en veel Palestijnse levens) voordat u daarover weer allerlei onzin opschrijft.
Correctie:
Israël heeft in het afgelopen jaar ruim 41.000 meer mensen vermoord dan Hamas, Hezbollah en Iran samen.
De Iraanse raketaanval kostte één mens het leven. Dat was een Palestijn op de door Israël al sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever, een restant van het door Israël van de kaart geveegde Palestina.
Johan heeft niet eens het fatsoen om de taalfout in de kop van dit artikel te corrigeren.
Overigens zag ik bij De Telegraaf exact dezelfde kop: Breng ze thuis. Maar die krant zal ook wel te rechts zijn en daarom fout op fout maken. Erger u niet langer aan mijn in uw ogen onvolkomenheden en negeer deze site.
Vokomen los van de politieke kleur van uw kennelijk favoriete nieuwsmedium zegt u dat De Telegraaf schrijft: “breng ze thuis”. Dat neem ik graag van u aan. Maar u schrijft zelf “beng ze thuis”. En dan heb ik het hier maar niet over het verschil tussen ze en hen, want dat begrijpt u waarschijnlijk toch niet.
Volkomen i.p.v. vokomen. Ik kan mijn typefouten hier niet corrigeren. U kunt uw taalfouten wel corrigeren, maar u doet dat meestal niet.
Het getuigt in elk geval van weinig respect voor de aanwezigen bij de demonstratie. Maar we weten allemaal dat Johan niet bekend staat om zijn sensitiviteit en inlevingsvermogen.