Omdat zij per 1 november bij de gemeente in dienst treedt als ā€˜raadsadviseurā€™ neemt op woensdag 9 oktober GroenLinks-raadslid Ilika Polderman (foto) afscheid van de gemeenteraad. In een andere, namelijk ambtelijke, rol blijft zij betrokken bij de raad, maar het is niet te combineren met het raadslidmaatschap. Zij wordt in de GL-fractie opgevolgd door Gert Jan Slump (foto onder), die al eerder voor GL in de gemeenteraad zat.

Sinds 2014 was Polderman voor GroenLinks actief in de lokale politiek.

Invloed

ā€œGemeentepolitiek kan van een afstand af ingewikkeld lijkenā€, zegt ze. Ze probeerde in de fractie, naar haar zeggen, de besluiten te beĆÆnvloeden. ā€œHoe werk je samen met de andere partijen?ā€ Als je dat eenmaal in de vingers van een raadslid ligt, kan die ā€œwel degelijk belangrijke dingen bereiken voor de Amstelveners,ā€ meent Polderman, haar ervaring als raadslid nu wil inzetten als adviseur van diezelfde raad. Overigens krijgt de partij wel een dikke vinger in de pap van de raad, want ook de Raadsgiffier, die een belangrijke rol bij het nieuwe vergadermodel speelde, is een GroenLinkser. Polderman wil haar ervaring inzetten in haar nieuwe rol als raadsadviseur.

Controle

Een raadsadviseur helpt de gemeenteraad volgens haar zijn taak als ā€˜volksvertegenwoordiging en controleurā€™ goed uit te voeren. Zij wijst er op dat Slump, van beroep criminoloog, drie keer eerder raadslid was. ā€œIk wil graag politieke verantwoordelijkheid nemen voor zaken waar ik me in mijn dagelijkse werk voor inzet,ā€ zegt hij zelf. Hij staat volgens Polderman bekend als verbinder. De fractie laat weten Polderman dankbaar te zijn voor haar raadswerk in de afgelopen tien jaar. In de gemeenteraad breed wordt ze erg gewaardeerd in haar rol als commissievoorzitter, zegt de fractie. GroenLinks-fractievoorzitter Lennart de Looze: ā€œIlika was van ontzettend veel waarde voor de fractie en een heel fijne collega. We zullen haar missen in de fractie, maar hebben met Gert Jan Slump gelukkig een ervaren opvolger in huis.ā€

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.