Sanne Eickholt uit Amstelveen is een van de twee winnaars van Studio 404. De andere is Christine van Nooijen uit Amsterdam. Vijf weken lang waren jongeren bezig met het maken van digitale kunst in Nxt Museum, het eerste museum dat zich geheel wijdt aan nieuwe mediakunst.

De winnende werken worden van september af tentoongesteld in Nxt Lab, de ruimte voor educatie en creatie in het museum in Amsterdam. Studio 404 is een samenwerking tussen Nxt Museum en Samsung en heeft als doel jongeren op een laagdrempelige manier te helpen met het ontwikkelen van hun creatieve en digitale vaardigheden.

Geschetst

Vijf weken geleden startte Studio 404 met presentaties van toonaangevende makers uit de mediakunst, zoals AR-filtermaker Isabelle Udo, ontwerper Jim Brady en regisseur Edson da Conceicao. Aan de hand van workshops in Nxt Lab en online coachsessies hebben de deelnemers hun eigen digitale kunstwerken thuis verder ontwikkeld. Er is geschetst, geconceptualiseerd en vervolgens gedigitaliseerd om de eigen creatieve grenzen te verleggen, zegt de organisatie. Naast een plek in het museum wonnen de winnaars een Samsung Galaxy A52.

Chaos en roze spiegels

Sanne Eickholt (24) won met haar werk Chaos de competitie binnen creatief coderen. Het werk is geïnspireerd op de Griekse mythologie, waarin Chaos het begin van alles is. Uiteindelijk ontstaat de aarde ook uit deze chaos en dat is precies wat Eickholt in haar kunstwerk laat zien. Zij gebruikt zelfgeproduceerde muziek en geluiden om te visualiseren hoe niets uiteindelijk iets wordt.

”Toen ik me aanmeldde had ik nog geen idee wat creatief coderen was, alles was nieuw voor me,” zegt Eickholt. “Het is te gek dat ik door de workshops en tutorials m’n ideeën om heb kunnen zetten in dit werk.”

 Christine van Nooijen (24) won met haar 3D-gezichtfilter Roze Spiegel. Haar inspiratie vond ze in het spreekwoord “iets door een roze bril zien”, waarmee volgens haar bedoeld wordt dat men dingen in het verleden altijd rooskleuriger inziet.

Digitaal creatieve jongeren nodig

Studio 404 is een van de projecten waarmee Samsung werkt aan het motiveren en inspireren van jongeren om hun digitale skills verder te ontwikkelen. Die zijn hard nodig op de huidige arbeidsmarkt, zegt het bedrijf.

Uit onderzoek blijkt dat kunst en cultuur bijdragen aan een positiever zelfbeeld, meer sociale vaardigheden en een groter sociaal netwerk. Ook het doorzettings- en concentratievermogen nemen toe. Menno van den Berg, president van Samsung Electronics Benelux: “Jongeren hebben het afgelopen coronajaar als zwaar ervaren. We zijn er blij mee dat we hen samen met Nxt Museum de afgelopen weken op een positieve manier hebben kunnen helpen.”

Directeur  Merel van Helsdingen van Nxt Museum: “Het niveau van de inzendingen was hoog, er werden veel vragen gesteld aan de sprekers en leraren en er is nieuw talent ontdekt. We zijn er trots op de winnaars te mogen exposeren en hopen hiermee meer jongeren te inspireren om te creëren met behulp van de technologie van de toekomst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.