“Het is een kwestie van acceptatie”, zei Cees Bruin. Daarmee doelde hij op het verschil tussen amateur- en beroepskunst. Bruin is voorzitter van SABK Kunstlokaal, waar het oprechte amateurisme hoogtij viert, als opvolger van Hans Janssen. Een half jaar geleden werd naar zijn zeggen Stichting Amstelveense Kunst Belangen (SAKB) is wezen gesplist. Janssen is nu voorzitter van de nieuwe stichting, die zich met de zalen voor ‘ontmoeting’ tussen de diverse culturen (en verhuur daarvan) bezig houdt. Een idee dat eerder dit jaar werd gepresenteerd door Janssen, omdat een naast de SAKB geleden gymzaal vrij kwam. Hij was ook niet bij de Open Dag. Hij was er eind maart als voorzitter van de SAKB nog bij, toen jongeren zich in een serie workshops met kunst bezig hielden en de burgemeester op bezoek kwam.

Er zijn meer amateurkunstenaars dan professionals, bewees de Open Dag. Van 12.00 uur kwamen er velen voor bijvoorbeeld de workshops en doorlopende demonstraties. Er was ook een doorlopend jeugdprogramma en een workshop Art voor Kids.

Cursussen

In een van de lokalen werden workshops over leren schrijven gegeven. Daar hield kinderboekenschrijfster Barbara Scholten zich met uitgestorven woorden (foto) bezig en was er een workshop over het schrijven van een haiku, geleid door Ellen Stoop. Maar de meeste lokalen waren toch voor de beeldende kunst bestemd, dus tekenen, schilderen en beeldhouwen. De meeste docenten waren ook aanwezig. Elke dag worden in het SAKB Kunstlokaal cursussen gegeven, zo ongeveer vijftig in totaal, variërend  boetseren en beeldhouwen tot portret- en modeltekenen. En nog vele andere technieken. Voor de Open Dag was een Surinaams model aangetrokken. Het nieuwe cursusseizoen staat voor de deur, vandaag de Open Dag. De cursussen zijn van uiteenlopende duur en frequente en kosten van € 30 tot € 265. Sommige worden in het Engels gegeven. Op de Open Dag kon men kennis maken met wat er allemaal bij SAKB te doen is.

Rembrandt

De verslaggever weet eigenlijk niet wat het verschil is tussen een amateurs kunstenaars en professionals. De laatsten wijzen vaak op hun opleiding aan een der academies. Maar die waren er in de tijd van Rembrandt van Rijn nog niet. Schilderen leerde hij van in het atelier van Jacob van Swanenburgh en Pieterzoon Lastman, die op zijn beurt was beïnvloed door Michelangelo Merisi. Eigenlijk kon dus Rembrandt niet bogen op een opleiding van de veel later ontstane academies, zoals die van de naar Gerrit Rietveld genoemde, en leerde hij het vak in de praktijk. Sommige amateurs schilderen beter dan professionals en omgekeerd. Bekende Nederlanders bewijzen dat trouwens, want de werken van hun land stijgen in marktwaarde als BN’ers bijvoorbeeld hun leven lang hebben gezongen of geacteerd. Op de Open Dag van de SAKB werd ook een Kunstquiz gehouden.

3 REACTIES

  1. Ontzettend jammer dat Ingma ( voor schildersbenodigdheden) er mee gestopt is. Dit was nou ėén van de winkels die diversiteit in het aanbod brachten, waardoor het aantal verschillende klanten wat een bezoek aan een winkelcentrum bracht steeg, maar dat hebben die onroerendgoedboeren niet door. Vele (amateur) kunstenaar waren hier toch een paar maal per jaar te vinden. ( dus ik ook)

  2. Dat interesseert al die VVD-ers in het raadhuis volgens mij toch niets. Zolang de CEO’s en aandeelhouders van multinationals hun zakken maar kunnen blijven vullen vindt men het waarschijnlijk wel best.

    • Dat is waar , want toen ik hoorde dat Ingma stopte heb ik Raat ( heeft cultuur in zijn portefeuille )een mailtje gestuurd met de mededeling dat dit een verarming voor de amateurkunst zou betekenen, kreeg ik prompt een mailtje terug dat hij dit bericht had doorgestuurd naar de VVD wethouder van economische zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.