Het tienjarige bestaan van Stadsdorp Elsrijk wordt zondag 15 september  gevierd in het ook door die organisatie geïnitieerde Openluchttheater, dat eerder door de gemeente was afgestoten. Het feest vindt daar van 15.00 tot 19.00 uur plaats, waar na de opening door wethouder Marijn van Ballegooijen onder meer stadsdichter Nikki Szofia haar ‘Elsrijkgedicht’presenteert. Adres van het theater: De Ruwiellaan 20 (bij de Kruiskerk).

Muziek is er ook. Daarvoor zorgen de band Los Lamelos en de eigen Elsrijkband.

Familieshow

Het wordt een echte wijk- en familievoorstelling. Daarvoor zorgen onder meer het Amstelveens Poppentheater en er komen een modeshow en dans uit Indonesië, alsmede een loopact en veel ballonnen. Kinderen kunnen zich laten schminken. Ook diverse door het stadsdorp ontstane werkgroepen presenteren zich, zoals de groepen die zich bezig houden met Diversiteit, Historisch Elsrijk, Dungeons and Dragons, Pétanque, Buurtclub Leefstijl, UitVoorzorg, Pretpiste en de BuurtBistro. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 140, beter bekend als het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Dit zal tijdig bekend worden gemaakt.

Ontstaan

In 2013 werd door bewoners uit de wijk het initiatief genomen om met elkaar activiteiten op te starten in de wijk. Er kwamen huiskamerbijeenkomsten, waar bewoners met elkaar spraken over wat men leuk vindt en waarmee men iets voor de ander zou kunnen betekenen. Een tweede bron van inspiratie was Amsterdam-Zuid, waar het concept nabuurschap centraal stond. Het enthousiasme van de bewoners in de wijk resulteerde in 2014 in de oprichting van Stadsdorp Elsrijk, waarvan het eerste bestuur werd gevormd door de initiatiefnemers.

Goed Nabuurschap

Stadsdorp Elsrijk vindt goed nabuurschap een van de speerpunten. Daarbij gaat het om het stimuleren van initiatieven door bewoners en het behouden van eigen regie en gelijkwaardigheid. Stadsdorp Elsrijk noemt vooral de wijkcoach als een ondersteunende rol, maar die heeft een organisatie achter zich die hetzelfde wil. Goed nabuurschap wordt volgens het Stadsdorp steeds belangrijker, omdat bewoners steeds meer zelf moeten regelen. Hierin kan het Stadsdorp een rol spelen door het stimuleren van buurtactiviteiten waarin mensen elkaar leren kennen en – indien nodig – elkaar kunnen helpen.

Werkgroepen en clubs

Inmiddels zijn er vijftien clubs en negen werkgroepen actief in de wijk en voortgekomen uit het Stadsdorp. ‘Eigen initiatief blijft daarin het sleutelwoord en dat werkt prima’, zegt het bestuur. ‘En uit deze netwerkjes komen weer andere verbanden en ideeën voort. Zo is dankzij een bewonersinitiatief het Openluchttheater Elsrijk weer nieuw leven ingeblazen met een leuk jaarprogramma en de BuurtBistro waar bewoners uit de wijk onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar in gesprek gaan.’ Ook diverse werkgroepen en clubs werken met andere professionals binnen de wijk samen om de sociale cohesie en het verbinden te stimuleren.

Actieve wijk

Stadsdorp Elsrijk is van een saaie naar een heel actieve wijk gegroeid waar inmiddels veel gebeurt en waar bewoners elkaar steeds beter leren kennen, zegt de organisatie.  ‘Maar het is ook fijn om iets te betekenen voor de ander, de omgeving en de wijk.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.