De Nationale Sportherdenking op 4 mei (12.30 uur) , waarbij burgemeester Tjapko Poppens een krans legt, is in het Olympisch Stadion en staat stil bij de duizenden slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in het Nederlandse voetbal.

Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko legt een krans, evenals onder meer KNVB-voorzitter Just Spee, NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen en Klaas-Jan Huntelaar. Behalve deze plechtigheid bij het Olympisch Stadion is er ook een inhoudelijk programma en een concert over voetbal in de Tweede Wereldoorlog.

 Duizenden

In de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden leden van voetbalclubs omgekomen. Op het KNVB- monument uit 1949 staan 2212 namen, maar na nieuw onderzoek zijn er inmiddels al meer dan 500 nieuwe slachtoffers gevonden. Het is aannemelijk dat er nog veel meer zijn, waarschijnlijk rond de 5000 slachtoffers in het Nederlandse voetbal: leden, bestuurders, scheidsrechters, officials, vrijwilligers, donateurs en supporters.

Op 4 mei worden deze omgekomen voetballers herdacht bij de traditionele Nationale Sportherdenking. Die bestaat uit drie onderdelen: het inhoudelijke programma vanaf 10.45 uur, de plechtigheid met kransleggingen bij het beeld van Prometheus vanaf 12.30 uur en een optreden van het Nachtlicht Ensemble over voetbal in de Tweede Wereldoorlog. De eerste twee programmaonderdelen worden uitgezonden via een livestream van RTV Amstelveen. Het inhoudelijke programma volstrekt zich overigens in een besloten bijeenkomst. De toespraken bij de kranslegging zijn wel openbaar.

Openbaar

Die plechtigheid begint om 12.30 uur bij het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument van de Nederlandse sport. Hier zijn toespraken van Anneke van Zanen (voorzitter NOC*NSF), Simone Kukenheim (sportwethouder Amsterdam) en Evgeniy Levchenko (voormalig international Oekraïne en huidig voorzitter VVCS).

Bij de Nationale Sportherdenking worden traditioneel vijf kransen gelegd in de vorm van de olympische ringen. Hierbij zijn aanwezig Allard Broedelet (Bouwinvest), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Simone Kukenheim, Evgeniy Levchenko, gedeputeerde Jeroen Olthof, burgemeester Tjapko Poppens,  KNVB-voorzitter Just Spee en Anneke van Zanen.

De Nationale Sportherdenking wordt dit jaar afgesloten met een optreden van het Nachtlicht Ensemble, dat de concertreeks Het Oorlogselftal heeft gemaakt. Hierin worden in verschillende composities de levensverhalen verteld van voetballers in oorlogstijd, zoals Eddy Hamel van Ajax, Joop van der Heide van Feyenoord en Han Hollander, de stervoetbalverslaggever van de AVRO-radio.

Aanmelden voor de openbare bijeenkomsten kan via https://olympischstadion.nl/nl/nationalesportherdenking

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.