Minder dan de helft (47%) van de 95.014 inwoners kwam per 1 januari uit Nederland, nog minder uit Amstelveen zelf omdat velen van elders hier zijn komen wonen. Maar er waren in januari wel zeshonderd meer inwoners dan een jaar geleden. Die cijfers blijken uit Facts en Figures, de statistische uitgave van de gemeente. De groei van het inwonertal is overigens minder dan de laatste jaren. In tien jaar groeide de bevolking met twaalf procent.

De mensen uit India vormen met zeven procent, wat neer komt op bijna 6500 personen, de grootste buitenlandse gemeenschap. Dat is afgezien van degenen die ‘overig Europa’ komen die negen procent van de bevolking, ruim 8500 burgers, uitmaken.

Internationaal

Naar verwachting van de gemeente zet de groei zich door, omdat komende jaren grote woningbouwprojecten op stapel staan. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd in Amstelveen met 41 jaar, jonger dan het landelijke gemiddelde (42,4 jaar).  Volgens burgemeester Tjapko Poppens geeft Facts & Figures een veelzijdige, inspirerende blik op onze stad. Het gemeentebestuur is trots op het internationale karakter van de stad. “Een stad met een unieke internationale sfeer en een rijk aanbod op het gebied van onderwijs, sport, recreatie en cultuur”, zegt hij. De uitgave van een statistisch jaarboek biedt volgens hem lezers de kans meer over hun leefomgeving te weten te komen.

Bevolking

In 2023 kende Amstelveen een gematigde bevolkingsgroei in vergelijking met eerdere jaren. Belangrijke reden hiervoor is dat het migratiesaldo in 2023 met 860 personen lager was dan in 2022 (2376 personen), denkt de gemeente. Deze daling is in lijn met de landelijke trend van afnemende immigratie na een jaar met uitzonderlijk hoge migratiecijfers. 2023 was ook het eerste jaar dat de Indiase gemeenschap in Amstelveen afnam, ook al vormt zij nog steeds de grootste niet-Nederlandse groep. Er was sprake van groei binnen de Britse, Turkse, Chinese en Oekraïense gemeenschappen. Opvallend is dat de wijk Keizer Karelpark, waar veel islamieten wonen, nu de wijk met de meeste inwoners is. Inwoners uit Suriname en Turkije maken zes procent van de bevolking uit. De Japanners, ooit de grootste gemeenschap, vormen nu met bijna 1800 mensen nu nog twee procent van de bevolking, ongeveer net zoveel als de mensen uit Duitsland, Groot Brittannië, China, Marokko, voormalig Nederlands Indië en de Sovjet Unie.

Economie 

In 2023 liet Amstelveen een positieve ontwikkeling zien in het aantal werkzame personen en bedrijfsvestigingen (na een daling in 2022). De groei werd vooral gedreven door de middelgrote bedrijven, terwijl het aantal kleine bedrijfjes (2-4 werknemers) afnam. De arbeidsparticipatie nam toe en dat is een positief signaal voor de lokale economie, al komen er net zoveel forenzen binnen als er dagelijks uitgaan. Het aandeel inwoners met een uitkering nam af en het gemiddeld besteedbaar inkomen steeg van € 56.000 naar €59.000 (meest recente gegevens 2021), wat ruim boven het landelijke gemiddelde van €49.500 is.

Cultuur

 In 2023 nam het aantal culturele activiteiten toe. Vergeleken met 2022 was het aantal voorstellingen en tentoonstellingen hoger, hetgeen ook terug te zien is in de hogere bezoekersaantallen van musea en theaters. Het percentage bibliotheekbezoekers is nog niet op het niveau van voor de coronapandemie, zegt de gemeente, maar laat  volgens haar wel een stijgende lijn zien. Duurzaamheid nam volgens de lokale overheid toe. Het leidt dat af uit het dalende gasverbruik van woningen (van 55 miljoen kubieke meter in 2013 naar 43,5 miljoen in 2022).  ‘In 2023 beschikte circa 20% van de woningen over zonnepanelen.’

Actuele cijfers vindt men hier: www.amstelveen.incijfers.nl

5 REACTIES

  1. We hebben ook al een wethouder van buiten binnengehaald, alsof we er geen in Amstelveen met zo goed als honderdduizend inwoners konden vinden, wat gaat er in de toekomst nog verder gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.