Ook de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in hoger beroep uitgesproken dat een studentenhotel in Kronenburg, waarmee de gemeente Uilenstede wil uitbreiden, er niet mag komen. De Amsterdamse rechtbank had daarin de Minister van Infrastructuur en Waterstaat begin vorig jaar al gelijk, maar de ontwikkelaar van het project, SCI Student Experience, en B en W. van Amstelveen vochten bij de RVS die uitspraak aan. De gemeente heeft overigens het vonnis van die laatste (op 31 juli) nog niet aan inwoners meegedeeld. Er zou een appartementengebouw met 502 units worden gebouwd en een half-verdiepte parkeergarage voor auto’s en fietsen.
De units zijn afsluitbaar en beschikken over een eigen badkamer met wc en over een keukenblok, zegt de RVS. “Via de centrale entree, gelegen in een door bebouwing omsloten binnentuin, zijn verschillende gemeenschappelijke voorzieningen bereikbaar zoals, een studiezaal, wasserette, koffiecorner, ontspanningsruimte en -faciliteiten en ook de kantoorruimte voor de medewerkers van SCI. Het beoogde gebruik van de units is “extended stay” tot maximaal twaalf maanden.”
Omgevingswet
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in december 2021 al een omgevingsvergunning verleend aan SCI Student Experience voor het bouwen van het studentenhotel. Dat was in strijd met de in onder meer het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol (LIB) vastgelegde regels op het gebied van ruimtelijke ordening. De appelanten baseerden zich ten dele op de dit jaar per 1 januari van kracht geworden Omgevingswet, maar de RVS bepaalde dat vóór die tijd de omgevingsvergunning al was aangevraagd en verleend. En toen gold de Wet algemene bepalingen omgevingswet (Wabo). Daarbij geldt dat als bij een bestemmingsplan wordt gewijzigd het LIB in acht moet worden genomen. Omdat er naar het oordeel van de RVS gewoon sprake is van een woonfunctie, die – anders dan short stay- en logiesfuncties – een zekere duurzaamheid behelst. Het LIB bevat volgens de hoger beroepsinstantie regels waarbij beperkingen zijn gesteld “ten aanzien van de bestemming en het gebruik van de grond voor zover die beperkingen noodzakelijk zijn met het oog op de veiligheid en de geluidbelasting in verband met de nabijheid van de luchthaven.” De RVS zegt verder dat de minister terecht meende dat het bouwplan voorziet in een woonfunctie. In het kader van de huisvestingswet worden de units gewoon als woning gebruikt door studenten, die zich doorgaans de laten inschrijven bij de gemeentelijke basisregistratie, al is dat niet verplicht, maar dat wordt toeristenbelasting geheven. “Verder wordt een bewijs van uitschrijving uit de basisregistratie personen verlangd voor teruggave van de borg”, zegt de Afdeling bestuursrechtspraak van de RVS. “Het concept is er naar het oordeel van de Afdeling juist op gericht om bewoners gedurende een periode van maximaal twaalf maanden een woon- en verblijfsomgeving te bieden.”