Ook ambtenaren maken soms fouten. Dat blijkt weer uit het feit dat de – eveneens ambtelijke – bezwaarcommissie een procedurefout constateerde in het proces rond de invoering van betaald parkeren in de gebieden Kostverloren Noord-Oost, Bankras Oost, Oude Dorp en Keizer Karelpark West Oostzijde. Politiek verantwoordelijke bestuurders – dit geval dus verkeerswethouder Herbert Raat – zijn daarvoor verantwoordelijk, want de namen van ambtenaren mogen niet eens worden genoemd.

Maar Raat erkent namens de gemeente wel de procedurefout en gaat die via de organisatie herstellen, zodat over enige tijd alsnog het betaald parkeren kan worden ingevoerd.

Parkeertellingen

In twee gebieden waar betaald parkeren ongeveer een maand geleden al is ingevoerd, bekijkt de gemeente nu hoe inwoners en andere parkeerders gecompenseerd kunnen worden. Op het zogeheten aanwijzingsbesluit om betaald parkeren in genoemde gebieden in te voeren, kwamen zeventien bezwaren binnen van burgers de net iets verder dan ambtenaren dachten en door ambtenaren in een besloten hoorzitting zijn behandeld. De bezwaarcommissie kon er in dit geval niet onderuit: De bezwaarmakers hadden gelijk; het verkeersbesluit was onvoldoende onderbouwd. β€˜Het gaat hierbij om parkeertellingen die ontbreken’, zegt de gemeente. β€˜Deze zijn wel aanwezig, maar niet bij het besluit gevoegd, zoals wel had gemoeten.’

Zorgvuldig

In Bankras Oost en Kostverloren Noord-Oost is betaald parkeren per 10 juni 2024 ingevoerd. Voor het Oude Dorp en Keizer Karelpark West Oostzijde was dit in het najaar voorzien. Volgens Raat hecht de gemeente aan zorgvuldige procedures. β€œDaarom trekken wij het huidige aanwijzingsbesluit voor betaald parkeren in deze vier gebieden in.” De ambtelijke bezwaarcommissie is er volgens hem niet voor niets. β€œInwoners hebben recht bezwaar te maken tegen besluiten van de gemeente, dit nemen we uiterst serieus.”

Hij schat de gemeentelijke miskleun op een kostenpost van zestig mille, omdat het betaald parkeren in Bankras Oost en Kostverloren Noord-Oost voorlopig wordt opgeheven. De gemeente voert het waarschijnlijk in toekomst toch in en de gemeenteraad zat, zoals gebruikelijk, te slapen.

Buiten werking

De parkeerautomaten Kostverloren Noord-Oost en Bankras Oost worden voorlopig buiten werking gesteld en de borden afgeplakt waarop staat dat er betaald parkeren geldt. Die maatregelen onderstrepen de tijdelijkheid van het niet betaald parkeren. Bewoners en ondernemers in deze gebieden ontvangen een brief met meer informatie over de compensatie en hoe nu verder. Het nieuwe aanwijzingsbesluit met uitgebreide onderbouwing wordt in het najaar gepubliceerd.

De gemeente zegt het betaald parkeren in te voeren voor β€˜leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid’. De straten worden volgens haar rustiger. Het doel is om β€˜vreemdparkeerders’, bijvoorbeeld werknemers van de Zuidas of vakantiegangers die hier gratis parkeren als alternatief voor Schiphol, tegen te gaan. Hierdoor blijft de parkeerruimte beschikbaar voor inwoners, ondernemers, werknemers en bezoekers van Amstelveen. De gemeenteraad heeft hiervoor parkeerbeleid opgesteld. Als regel voor het invoeren van betaald parkeren geldt dat de parkeerdruk overdag in een gebied van minimaal 40.000 vierkante meter boven de 85 procent moet zijn. Jaarlijks worden hiervoor in heel Amstelveen parkeermetingen gehouden. Overdag wordt de meeste parkeeroverlast ervaren.

7 REACTIES

  1. Een parkeerfout wordt gemaakt door een bestuurder bij het parkeren van een voertuig. U bedoelt waarschijnlijk dat de gemeente een fout heeft gemaakt bij het parkeerbeleid. Het is belangrijk dat men zich zorgvuldig uitdrukt, zeker als iemand journalist is of doet alsof hij dat is.

  2. Is dit weer een nieuwe vorm van censuur? Alleen reacties toelaten waarvan de inhoud u bevalt en/of reacties van (rechtse) anonieme vriendjes?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.