Amstelveen moet een stad zijn waar men, ondanks de voortdurende ontwikkeling, kan wonen, werken en recreëren, vindt  het gemeentebestuur. Dat is vastgelegd in de zogeheten Omgevingsvisie Amstelveen 2040 ‘Amstelveen bloeit’, een uitvloeisel van de Omgevingswet. Het ontwerp van die Omgevingsvisie ligt sinds dinsdag (16 juli) ter inzage voor reacties. Alle inwoners kunnen er dus theoretisch over meepraten, hoewel de kans dat er in de praktijk iets in verandert, zo leert de ervaring, gering is.

Dat Amstelveen in de top 5 van prettigste woongemeenten van het land staat, slaat alleen op de elite, die niet 19 jaar op een sociale huurwoning wacht en tot zijn dertigste bij ouders blijft wonen.

Per auto

Maar inwoners waarderen volgens de gemeente deze stad wegens de goede voorzieningen, het vele groen, de goede bereikbaarheid per auto (want Amstelveen is een van de weinige Nederlandse steden zonder treinverbinding een over de fijnmazigheid van het Openbaar Vervoer wordt al jaren geklaagd), nabijheid van Amsterdam en de werkgelegenheid. Geboren en getogen Amstelveners kijken alleen tegen de in nood verkerende woningmarkt aan. Wat de gemeente onder inwoners verstaat, zijn dus vreemdelingen en expats in een internationale stad. In de visie ‘wordt beschreven hoe Amstelveen ook in 2040 een bloeiende en leefbare stad blijft’ zegt de gemeente. Overigens is 2040 ook het jaar waarin de gemeente van de fossiele brandstof af wil zijn.

Belangrijke opgaven

Volgens de gemeente, die naar een inwonertal van boven de 110.000 wil, blijven toch een gezonde leefomgeving, maatschappelijke voorzieningen, vestigingsklimaat, klimaatadaptatie, wateropgave en energietransitie belangrijke elementen in de Omgevingsvisie. Volgens haar is daarover gesproken ‘in participatietrajecten’. Wethouder Floor Gordon, die over de Ruimtelijke Ordening gaat, zegt dat hele complex zorgvuldig te willen uitvoeren. “Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten aansluiten bij bestaande kwaliteiten van de stad en passen in de omgeving”, vindt ze. B en W zeggen dat ze ruimte willen bieden aan vernieuwende ontwikkelingen ‘die karakter toevoegen, zoals bijzondere architectuur’. De gemeente zegt op behoud van de bestaande kwaliteiten en verbetering van de leefbaarheid uit te zijn. “Want een groene, diverse en vitale stad met een compleet aanbod van voorzieningen is onze leidraad,” zegt Gordon.

Tientallen miljoenen

Er staan diverse ontwikkelingen op het gemeentelijke programma, die de komende jaren tientalken miljoenen kosten, zoals een de renovatie van het Stadshart, dat eindelijk ‘bruisend’ moet worden, de nieuwe woon- en werkwijk Nieuw Legmeer, de wijk De Scheg, woningen met zorgvoorzieningen aan de Bovenkerkerwegzone en een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen-Zuid. Na de verbreding van de A9 kan Amstelveen haar noordelijke en zuidelijke deel beter verbinden, vindt de gemeente. Mogelijke nieuwe ontwikkelingen zijn er volgens haar bijvoorbeeld bij de Beneluxbaan, bedrijventerrein Bovenkerk, het KLM-terrein, Nes a/d Amstel en winkelcentrum Kostverlorenhof. De gemeente zegt ruimtelijke opdrachten uit de Omgevingsvisie te toetsen aan: gezond- en  duurzaamheid, groen, bereikbaar- en compactheid.

Ruim 110.000 inwoners

Al vinden sommigen dat Amstelveen aardig vol begint te raken, de gemeente wil verder groeien naar ruim 110.000 inwoners tot 2040. Er komen volgens haar 10.000 woningen bij, overigens voornamelijk in de middeldure en dure klasse. Amstelveen zegt het bestaande niveau van leefbaarheid en voorzieningen ie willen behouden en streven naar balans van ruimte voor wonen, werken, voorzieningen, groen en andere functies. De ruimte voor nieuwe ontwikkelingen is schaars, beseft zij. Toch wil de gemeente dat de polders groen blijven. ‘Compact bouwen en verdichten waar het past, is dan een oplossing’, zegt ze. ‘De schaarse ruimte kan de gemeente optimaal benutten door bijvoorbeeld multifunctioneel ruimtegebruik.’

Volgens haar is er al een ‘uitgebreid participatietraject’ geweest, maar de inwoners kunnen tot en met 13 september meepraten over het ontwerp via omgevingsvisie@amstelveen.nl. De zienswijze kunnen, behalve klachten en suggesties voor verbeteringen, ook complimenten bevatten, zegt de gemeente.

Het ontwerp van de Omgevingsvisie Amstelveen 2040 is te vinden via Raadsbrief Ontwerp Omgevingsvisie Amstelveen Bloeit amstelveen – iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl).

Fotobijschrift: Floor Gordon voor het KLM-terrein, één van de in de omgevingsvisie genoemde mogelijke toekomstige ontwikkellocaties. Foto: gemeente Amstelveen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.