Terwijl volgens verslaggevers de meeste bezoekers van de inloopmeeting over de extra zestig units voor de opvang van minderjarige asielzoekers als tegenstanders zagen, oordeelde de VVD-fractie bij monde van raadslid Kees Noomen dat juist de voorstanders in de meerderheid waren. Die vond zelfs de opmerking van amstelveenblog.nl dat er misschien evenveel voor- als tegenstanders waren te ver gaan. Intussen waren wel alle bij de asielzoekers betrokken partijen vertegenwoordigd, dus het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), de gemeente, Vrijwilligerscentrale enzovoort. Raadsleden waren er vrijwel niet, omdat de meeste fracties het lieten afweten. De coalitie werd vertegenwoordigd door Saloua Chaara (D66) en Noomen (VVD).

Met de bouw van de zestig units op het bedrijventerrein Legmeer loopt de gemeente vooruit op de zogeheten Spreidingswet, ook wel dwangwet genoemd. Dat doen wel meer gemeenten, wist een gemeentelijke woordvoerder.

Spreidingswet

Wethouder Adam Elzakalai van Wonen (VVD) was er bij een verdedigde het voorstel van zijn partijgenoot, staatssecretaris Eric van der Burg, die de spreidingswet lanceerde. Er blijken namelijk gemeenten niet mee te doen bij het opvangen van asielzoekers en die wil Van der Burg daartoe dwingen, omdat hij het hoge aantal asielzoekers alleen weg krijgt als alle gemeenten eraan meewerken. “Wij discrimineren niet”,  zei een medewerkster van het COA. Maar dat was een Amstelveense niet met haar eens. In elk geval kan de overheid moeilijk zeggen niet te discrimineren als de units niet voor starters op de Amstelveense woningmarkt worden gebruikt en asielzoekers voorrang krijgen. “Terwijl mijn bijna 30-jarige zoon nog steeds bij mij woont”, vond ze.

Minderjarigen

Een ander kritisch geluid betrof het feit dat er speciale voorzieningen – zoals onderwijs en sportclubs – voor minderjarigen nodig zijn. Behalve van officials wordt op dat gebied veel van vrijwilligers gevraagd, maar ook die nemen in aantal af. Geen medewerker van de gemeente weet hoeveel het Amstelveen gaat kosten. Er wordt wel geld van het COA verwacht en aam voorbereidingskosten is voor de gemeente 2,5 ton gereserveerd. Maar wat de ambtelijke kosten zijn, wist niemand. “Ach, wij betalen het toch, via de belastingen”, wist een raadslid van Belang van Nederland (BVNL). Hij bedoelde: Of het COA zich nu extra inspant of de gemeente. Het maakt in wezen weinig verschil. Het kost de gemeente in elk geval geld, wist iemand uit de gemeentelijke organisatie. Aan het einde van de rit zijn alle kosten voor de Nederlanders en dus ook voor de Amstelveners. Een bezoekster wilde weten wat er nu specifiek voor “kinderen”  gedaan wordt. Er wonen in Amstelveen nu 360 asielzoekers en daar komen dus zestig minderjarigen bij. De units worden gebouwd door De Heemraad BV. Op de achtergrond speelt het punt van de gezinshereniging. “Die kinderen worden gewoon vooruit gestuurd”,  vond iemand. “Straks komt een veelvoud hierheen.”

Echte vluchteling

Niemand bleek bezwaar te hebben tegen de echte vluchteling die ontkomt aan oorlog. Maar men had de indruk dat er heel veel economische vluchtelingen zijn. En waarom wil iedereen doorreizen naar Nederland, ondanks het verdrag van Dublin dat zegt dat men in eerste instantie asiel moet vragen en blijven in het eerste land van waar men aankomst in Europa?  Omdat de voorzieningen het enorm zijn, de procedures eindeloos en men krijgt gratis juridische bijstand, zei een bezoeker. “Intussen spelen de partijen die op meer asielzoekers hebben aangedrongen in de gemeenteraad nu de vermoorde onschuld. Voor zover zij er spaarzaam zijn”, vond iemand. En een plaatselijke politicus: “Nederland is gekke Henkie en Amstelveen doet daar loyaal aan mee.” Op 1 januari moet de zaak in kannen en kruiken zijn. Volgens Adam Elzakalai wil Amstelveen bijdragen aan de oplossing van het vluchtelingen vraagstuk. De units worden geplaatst voor 2,5 jaar, maar de huisvesting kan jaarlijks worden verlengd, tot een maximum van vijf jaar. Het COA is overigens verantwoordelijk voor de begeleiding van de minderjarige asielzoekers bij hun dagelijkse activiteiten op de locatie. Maar bij de inloop betwijfelde men of daar niets van terecht komt, met de beelden van Ter Apel nog vers in het geheugen.  Woordvoerder Ronald Smallenburg van het COA constateert dat jongeren leerplichtig zijn en naar school gaan. “Ze sporten en doen mee aan activiteiten van het COA of in de buurt. Daar zullen we ook maatschappelijke organisaties bij betrekken.” Direct omwonenden en ondernemers op het bedrijventerrein ontvingen een brief van de gemeente. Maar in de praktijk komt de begeleiding neer op vrijwilligers. En als zodanig had rond acht uur, halverwege de meeting, zich maar één persoon gemeld.

En een vrouw die dicht bij de Legmeer woont vreesde het ergste. Overigens mochten raadsleden wel tijdig naar binnen, verslaggevers en andere burgers niet. Want 19.00 uur is 19.00 uur en geen vijf voor zeven. Wat een getergde 50 Plusser tot de conclusie bracht: “Het moet toch niet gekker worden.”

5 REACTIES

 1. “Terwijl volgens verslaggevers de meeste bezoekers van de inloopmeeting over de extra zestig units voor de opvang van minderjarige asielzoekers als tegenstanders zagen, oordeelde de VVD-fractie bij monde van raadslid Kees Noomen dat juist de voorstanders in de meerderheid waren.”

  De zinnen van Johan Bos zijn echte puzzels. Dat ze niet kloppen, zie je soms pas na een paar keer lezen. Andere keren zijn het echte raadsels, zoals: “De units worden geplaatst voor 2,5 jaar, maar de huisvesting jaar jaarlijks worden verleng tot een maximum van vijf jaar.”

  “Voor zover zij er spaarzaak zijn”, vond iemand. Precies.

 2. Ter overweging;
  – Waarom zijn er bij een AZC altijd protesten, terwijl bij Oekraïners zelfs velen hun huis open stelden voor deze mensen.
  – Waarom werden bij acties voor Syrië 5 miljoen opgehaald en voor de Oekraïne >100 miljoen?
  – Waarom lieten wij bij de verovering van Afghanistan vele Afghanen daar zitten ,terwijl ze ons wel hadden geholpen?

  • Dat is nu altijd het stompzinnige idee van sommige mensen. De mensen van de islam, want die bedoelt u, die zich zo misdragen houden zich totaal niet aan de religieuze regels. Maw het zijn gewoon mensen die afkomstig zijn uit landen met veel moslims.
   Klaas Bruinsma was een roomblanke Hollander maar wat hij deed had niets met het christendom te maken.

 3. Zijn het protestants-christelijke, rooms-katholieke, boeddhistische of hindoeïstische mensen die afkomstig zijn uit landen met veel moslims?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.