Er is nu ook al een Nationale Bunkerdag. Die valt op zaterdag 3 juni, en dan is de Amstelveense bunker aan de Wolfert van Borsselenweg (tegenover de Pauluskerk) tussen 11:00 en 15:00 uur open voor publiek.

De bunker is nu volledig gerestaureerd en ingericht voor educatief gebruik, waartegen de omwonenden, verenigd in de vereniging ‘Sloop de Bunker’ een jaren slepend juridisch proces aanspanden, dat tenslotte op alle fronten door de gemeente werd gewonnen. Intussen hebben  verscheidene klassen de bunker al bezocht.

Leerlijn

Cultuureducatie Amstelland heeft in opdracht van de gemeente een leerlijn ontwikkeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen over de Tweede Wereldoorlog. Binnen dit programma wordt ook een bezoek aan de bunker gebracht. Die is ingericht voor dit educatieve doel en kan op 3 juni door iedereen te bezichtigen. “De eerste openstelling van de bunker in maart 2022 werd goed bezocht”, zegt wethouder Herbert Raat (erfgoed). In de bunker is nu – evenals bij de eerste openstelling – een kleine expositie te zien van Amstelvener René Kok met objecten en foto’s uit diens verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. “Ik wil dan ook iedereen uitnodigen een kijkje te komen nemen bij dit bijzondere erfgoed,” zegt wethouder Raat.

Expositie

René Kok is een verzamelaar van materiaal uit de Tweede Oorlog in Amstelveen en omstreken en beheerder van de populaire Facebook-site ‘Amstelveen tijdens de bezetting’. Naast zijn kleine expositie zijn er verschillende informatieve panelen te zien met tekst en foto’s over specifieke gebeurtenissen tijdens de oorlog, zoals het bombardement aan de Charlotte van Montpensierlaan en de sloop van andere Amstelveense bunkers na de oorlog.  Ook de Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en onder andere vitrines beschikbaar gesteld. Tijdens de openstelling zijn beide partijen aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie.

6 REACTIES

  1. De gemeente liet eerst voor vele tonnen gemeenschapsgeld een stenen gebouwtje door een bevriende aannemer zodanig opknappen dat iedere associatie met oorlog verdween. Daarna ging het op slot. Vervolgens geeft de gemeente een met gemeenschapsgeld betaalde organisatie opdracht om leerlingen van de groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen een bezoek aan het gebouwtje te laten brengen om een paar foto’s en oude spulletjes te bekijken en te luisteren naar iemand die zij niet kennen. Wie denkt nu echt dat die kinderen daar iets van leren en onthouden? Denk eens terug aan jullie eigen schooluitjes.

    Ik ben geen voorstander van een terugtredende overheid, maar voor sommige bestuurders maak ik graag een uitzondering.

    • Wat betreft die “bunker” ben ik het helemaal met je eens. “Die oude spulletje” zoals u die noemt, zijn best van didactische waarde, maar er zijn genoeg andere gelegenheden waarbij je die kunt laten zien. Ik denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers die de scholen langs gaan en het dan tonen. Het kan ook in die sjoel getoond worden. enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.