“Het is een soort lego”, zei bestuurder Arco Groothedde van de woningcorporatie Eigen Haard. Hij stond vrijdag bij het eerste van drie bouwprojecten aan Kalkbranderij, die door hem en wethouder Adam Elzakalai min of meer werden geopend. Groothedde was vooral getroffen door de snelheid waarmee de prefab units verrijzen. Een deel van de 97 units die er worden gebouwd, komt eerst beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen (36) een daarna ook voor jongeren, zoals de andere 61 appartementen die nog in de volgende twee blokken verrijzen.

“Je gaat twee weken met vakantie en als je terugkomt, is je huis klaar”, zei de directeur van Eigen Haard.

Bouwstroom

Het is volgens hem niet zo dat de flex-woningen echt heel tijdelijk bestaan. Hij geeft de units een levensduur van minstens een halve eeuw. “Ik denk dat er een Marktplaats ontstaat, waarop men die woningen kan kopen.” Elzakalai was ook tevreden met de motie, destijds voorgesteld door Actief voor Amstelveen, die door de gemeenteraad is aangenomen, aandringend op de jongerenwoningen als aan Kalbranderij. Arco Groothedde zei dat voor het project, dat naar verwachting in september klaar zal zijn, gebruik is gemaakt van de Noord-Hollandse Bouwstroom,  een samenwerkingsverband van corporaties, gemeenten, leveranciers en aannemers, gericht op zogeheten flexwoningen. Waarbij men tegen zo laag mogelijke kosten kwalitatief goede en duurzame woningen bouwt. Voor flexibele woningmaker Moos is dat in Amstelveen het derde project. De sociale huurwoningen zijn 34 en 38 vierkante meter groot en bevatten één, twee of drie kamers. Er is met ruimte geworsteld om er een keuken en douche in te krijgen. “Wij hebben bij het eerste project van Moos gekeken wat wij er voor krijgen”, zei Groothedde.

Assemblage

De woningen worden dus grotendeels in de assemblagelijn van Moos geproduceerd en op de bouwlocatie op elkaar gestapeld. Die aan de Kalkbranderij zijn bestemd voor groepen mensen die urgent woonruimte nodig hebben. De gemeente gaat 36 woningen huren van Eigen Haard voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De twee bouwblokken met jongerenwoningen worden, als alles volgens planning verloopt, eind november opgeleverd zodat zij nog voor de kerst in hun nieuwe woning zitten.

Korte bouwtijd

Afgelopen februari ondertekenden gemeente en Eigen Haard een erfpachtovereenkomst en een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van vijftien jaar. De wethouder (Wonen) vindt dat de woningen er goed uitzien. Dat en sprake is van flexwoningen is volgens hem niet te zien en jongeren komen vaak niet aan de bak op de woningmarkt, zei hij. Hij prees het team dat voor de bouw zorgt. Volgens Groothedde is anderhalf jaar voorbereiding aan de bouw vooraf gegaan. Zowel de wethouder als hij was blij dat dit complex zo snel kan worden gerealiseerd. Aan de Kalkbranderij heeft men het voordeel dat het licht van twee kanten in de woning komt. De wethouder zei dat de Oekraïense vluchtelingen nu al twee jaar in hotelkamers verblijven. “Voor hen is dit ook een oplossing.”

 Goede start

“Meestal duurt bouwen jaren”, zegt Groothedde. “Nu is het een kwestie van maanden totdat de complexen er staan. Het is fantastisch om voor woningzoekenden in Amstelveen zo snel van betekenis te kunnen zijn. We verwelkomen binnenkort samen met de gemeente graag de nieuwe huurders.”

Rosa Hoogma, commercieel verantwoordelijk bij Moos, benadrukt dat in een snel veranderende wereld mensen de zogeheten flexwoningen, die verplaatsbaar zijn, dezelfde comfort hebben als andere woonruimten. “Zij hebben hetzelfde wooncomfort en de kwaliteitsnorm van permanente woningen.”  De voortgang van het project is te volgen op www.eigenhaard.nl/kalkbranderij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.