Dat er, behalve Oekraïense vluchtelingen, ook plaats is voor economische daklozen in het oude zorgcentrum Olmenhof, heeft de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen nogal verbaasd. Raadslid Gonnie van Rietschoten heeft er schriftelijke vragen over aan B en W gesteld.

Er zou in Olmenhof alleen plaats zijn voorontheemden, omdat voor anderen geen plaats was na tien jaar op basis van de Leegstandswet, redeneert zij. Jongeren moesten er op basis van die wet wijken.

Vragen

“Op eerder gestelde vragen door Actief voor Amstelveen en andere partijen uit de gemeenteraad, kwam steevast het antwoord dat er geen mogelijkheden waren omdat men geen onderscheid wilde maken tussen economische daklozen”, zegt zij. AVA en andere fractie vroegen aan B en W onder meer of er eventueel een andere oplossing zou kunnen komen voor de laatste bewoners van de Olmenhof die nog niets anders hadden gevonden.

“Tot onze verbazing constateren wij nu dat er naast de ontheemden uit de Oekraïne, ook plekken komen voor economische daklozen”, zegt Van Rietschoten. “Natuurlijk zijn hebben wij begrip dat er meer opvang komt voor economische daklozen want in die doelgroep is iedereen die daar toe behoort er één er één teveel, maar juist op deze locatie waar bewoners economisch dakloos zijn geworden, en er regelmatig is gevraagd of er echt geen oplossing gevonden kon worden, is voor Actief voor Amstelveen reden om vragen te stellen”, vindt zij.

Besluit

Van Rietschoten wil weten door wie  en waarom het besluit is genomen dat er nu plotseling op de Olmenhof wél economische daklozen kunnen wonen en of het college van B en W nog andere locaties voor hen heeft. De kosten voor verbouwing van de Olmenhof (meer dan € 2,4 miljoen) worden door het Rijk vergoed voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar hoe zit dat nu economische vluchtelingen (vaak als gevolg van een scheiding) worden toegelaten, vraagt de fractie. Ofwel: Wie betaalt dat? En om hoeveel woningen gaat het, wil Van Rietschoten ook graag weten. “Komen de bewoners die per 2 april zijn vertrokken en nog geen andere woonruimte hebben gevonden, eventueel ook in aanmerking voor een woning in de Olmenhof voor economische daklozen?” vraagt zij aan B en W. En waarom voor ‘economisch dakloze gezinnen’ is gekozen, wil zij weten. Het college heeft vaak gezegd geen onderscheid te maken, als het om economisch daklozen gaat, tussen de ene en de andere groep. “In hoeverre vind het college dat hieraan nu wordt voldaan”, luidt dan ook een van de vragen.

Foto: Amstelveenweb.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.