Stadsdorp Elsrijk viert zaterdag 24 februari het 10-jarige bestaan. Dat wordt gevierd met een jubileumfeest in Huis Elsrijk, waar wethouder Marijn van Ballegooijen een toespraak houdt. Ook zullen er gedurende het jubileumjaar speciale activiteiten worden georganiseerd door en voor bewoners.

Elsrijk werd door de oprichting van het Stadsdorp een van de succesvolste wijken van Amstelveen.

Nabuurschap

In 2013 werd door bewoners uit de wijk het initiatief genomen met elkaar wijkactiviteiten te starten. Er kwamen huiskamerbijeenkomsten, waarin bewoners spraken over wat er leuk zou zijn en waarin men iets voor de ander zou kunnen betekenen. Nabuurschap werd belangrijk. Het enthousiasme van de bewoners in de wijk resulteerde in de oprichting in 2014 van Stadsdorp Elsrijk, waarin het eerste bestuur werd gevormd door initiatiefnemers van het eerste uur.

 Stadsdorp Elsrijk vindt nabuurschap een van de speerpunten. Daarbij gaat het om het  stimuleren van initiatieven door  bewoners, behouden van eigen regie en gelijkwaardigheid. De organisatie – en vooral  de wijkcoach – heeft daarin een ondersteunende rol. Nabuurschap wordt steeds belangrijker, nu bewoners steeds meer zelf moeten regelen.  Hierin kan het Stadsdorp een rol spelen door het stimuleren van buurtactiviteiten waarin mensen elkaar leren kennen en elkaar kunnen helpen indien nodig.

Clubs en werkgroepen

Inmiddels zijn er meer dan vijftien clubs en negen werkgroepen actief in de wijk. Eigen initiatief blijft daarin het sleutelwoord en dat werkt volgens het Stadsdorp prima. Uit de netwerkjes komen weer andere verbanden en ideeën voort. Zo is dankzij een bewonersinitiatief het Openluchttheater Elsrijk (foto) weer nieuw leven ingeblazen met een leuk jaarprogramma en de BuurtBistro waarin bewoners uit de wijk onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar in gesprek gaan. Diverse werkgroepen en clubs werken met andere professionals binnen de wijk samen om zo de sociale cohesie en het verbinden te stimuleren.

Stadsdorp Elsrijk is van een saaie naar een hele actieve wijk gegroeid waar veel gebeurt en waar bewoners elkaar steeds beter leren kennen. “Maar het is ook fijn om iets te betekenen voor de ander, de omgeving en de wijk”, zegt de organisatie. “Dat levert een verbinding op en dat is de kern van nabuurschap. En iets kunnen betekenen voor de ander geeft een goed gevoel.

Jubileumfeest

Op zaterdag 24 februari is er voor de wijkbewoners en alle professionals met wie het Stadsdorp samenwerkt een jubileumfeest van 15-19 uur in Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 140 (het gebouw van het Apostolisch Genootschap). Behalve de toespraak van wethouder Marijn van Ballegooijen  is daar muziek van Corinna & The Cosmopolitans en treedt de Amstelveense stadsdichter Nikki Szofia op met een aan Elsrijk gewijd gedicht. Een boekje over de geschiedenis van Elsrijk, geschreven en uitgegeven door wijkbewoners, komt in april uit.

Elsrijklezingen

Dit jaar wordt een aantal Elsrijklezingen georganiseerd over actuele thema’s. Om de wijk beter te leren kennen, zijn er dit jaar ook historische wandeltochten in de wijk, waarin dieper ingegaan wordt op het ontstaan en de historie.

Het slotfeest van het jubileum zal op 15 september in het Openluchttheater worden gehouden. Het thema van deze afsluiting is Nabuurschap en Diversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.