Kunstenaar Thom van Rijckevorsel wordt per 15 januari toegevoegd aan de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). Die bestaat dan uit vijf leden en geeft advies over onder meer het plaatsen van kunstwerken in de openbare ruimte en aankoopbeleid voor de gemeentelijke kunstcollectie.

Op 3 maart loopt de eerste zittingstermijn van vier jaar af voor de huidige vier leden van de ABK, die de termijn graag willen verlengen tot 3 maart 2028.

Voordracht

Die commissie bestaat uit oud-gemeentesecretaris Rein Schuurink, zelfstandig curator Margitte Verwoerdt, beeldend kunstenaar Jan Verschoor en directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem Gabriël Verheggen. En Thom Rijckevorsel komt er dus bij, die door de andere commissieleden is voorgedragen.

Installaties

Thom van Rijckevorsel (1977) is een Nederlandse kunstenaar uit Amstelveen. In 2019 behaalde hij zijn BFA aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn werk bestaat uit video, sculpturen, tekeningen en installaties. Het zijn afbeeldingen in aanbouw: processen die onderweg zijn een beeld te worden. Zijn videowerken laten herkenbare handelingen zien, zoals het kneden van een stuk klei, het buigen van een stuk rubber, het uitsmeren van verf over twee handen. Demonstraties van hoe iets gemanipuleerd wordt. Hij is geïnteresseerd in de ruimte die ontstaat als het fysieke, materiële en het eenvoudig te manipuleren digitale met elkaar verweven worden. Dat maakt volgens de gemeente zijn werk tegelijkertijd ‘grijpbaar en ongrijpbaar’. Het werk van Van Rijckevorsel is onder meer tentoongesteld in Museum JAN, Cobra Museum, Art Rotterdam, Nieuw Dakota, Voorlinden en Ron Mandos. Zijn werk is ook opgenomen in diverse collecties zoals de AkzoNobel Art Foundation, Collectie Voorlinden, Gemeentecollectie Amstelveen en De Nederlandse Bank Art Collection.

Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK)

De ABK vergadert regelmatig over actuele zaken. In de afgelopen periode adviseerde die bijvoorbeeld over de ontwerpen voor en de plaatsing van kindvriendelijke kunstwerken en de Stad als canvas (Uilenstede). Maar ook over (her)plaatsingen van bestaande beeldende kunst, zoals Na Sluitingstijd van Klaas Gubbels en Concentratie van Pieter d’Hont. Daarnaast schreef de ABK samen met de gemeente het onlangs vastgestelde Collectieplan. De komende tijd zal de ABK zich bezighouden met uitvoering van dit plan.

 Fotobijschrift: Cultuurwethouder Herbert Raat met Thom van Rijckevorsel tijdens de opening van zijn expositie in Museum JAN in 2020.

3 REACTIES

  1. Hé, daar is Kim il Raat weer. Je ziet die man toch ook nooit. Nou ja, hij houdt het langer vol als de BBB-mevrouw. 😩😩😩
    Wat heeft hij nou echt voor alle Amstelveners gedaan vraag je je af. Dan kan jammer genoeg de enige conclusie zijn. Heel veel voor zijn eigen mensen , maar zeer weinig voor de andere.
    Nou ja, nu doet hij o.a. cultuur. waarbij hij natuurlijk het lijflied van Bassie&Adriaan ( zo lieve vriendjes en vriendinnetjes) goed kan onderhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.