Omdat op grond van de Leegstandswet de jongeren er niet kunnen blijven, staat het pand van het voormalige zorgcentrum De Olmenhof op 2 april leeg. De gemeente van vangt er dan 140 Oekraïense vluchtelingen in op.

Het pand wordt dan door de gemeente voor de nieuwe bewoners wel ‘beperkt opgeknapt’ en ingericht voor de opvang, wat ongeveer drie maanden duurt. De locatie wordt naar verwachting begin juli 2024 in gebruik genomen door de Oekraïners.

Verpleegzorg

Op de plek van de Olmenhof komt een nieuw woonzorgcentrum voor verpleeghuiszorg. Het duurt in ieder geval nog anderhalf jaar, voordat de sloop en nieuwbouw kunnen beginnen. Om het pand niet al die tijd leeg te laten staan onderzochten eigenaar Woonzorg Nederland en de gemeente of het gebouw tot die tijd tijdelijk is te gebruiken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, waarvoor dinsdag (9 januari) een wederzijdse overeenkomst werd getekend. De Oekraïense vluchtelingen zitten nu in hotels. Het pand krijgt toch weer een tijdelijke maatschappelijke functie, waardoor leegstand en verloedering worden voorkomen, meent de gemeente.

Goedkoper

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in hotels was bedoeld als tijdelijk en is relatief duur. Daarom zoekt de gemeente alternatieve opvanglocaties. Het onderbrengen van vluchtelingen in de Olmenhof is goedkoper dan het verblijf in de hotels. De Olmenhof biedt basisvoorzieningen die de hotelkamers, waar de Oekraïense vluchtelingen sinds maart 2022 verblijven, niet bieden. Men heeft er bijvoorbeeld de mogelijkheid zelf te koken. De vluchtelingen zijn in veel gevallen aan het werk en hun kinderen gaan hier naar school.

Foto: amstelveenweb.com

2 REACTIES

    • Als het nog niet is opgevallen dat is al 8 jaar zo. Allemaal o.l.v. de VVD, CDA ,PvdA en ander asociaal tuig die deze partijen ruim baan heeft gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.