Het nieuwe beleid voor standplaatsen, waarover de gemeenteraad volgend jaar beslist, is dat die overal mogen komen, behalve in het Stadshart. Daar waren diverse fracties het woensdag in het debat over dat beleid het niet mee eens. Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA), die eerder vragen aan B en W over de kwestie stelde, vermoedt dat een van de oorzaken gewoon het winkelcentrum is.

Of liever: De concurrentie die de standplaatsen- onder meer twee bloemenkramen – de winkels zouden aandoen. Eigenlijk gaf wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken hem daarin gelijk. Maar behalve de winkels noemde hij ook de toekomstige ontwikkelingen in het gebied, waar de gemeente voorlopig geen standplaatsen bij kan gebruiken.

Loting

“Ongehoord en onbestaanbaar dat in heel Amstelveen standplaatshouders een verlening krijgen en niet in het Stadshart”, vind Becker het. “Is dat beleid onder druk van Unibail-Rodamco ontstaan?” Daarop kwam geen regelrecht antwoord van de wethouder.

Het aangepaste beleid voorziet erin, anders dan het vorige (2018), dat vergunningen voor ondernemers die een standplaats willen via loting worden uitgedeeld. Het tot nu toe geldende voorrangsrecht voor bestaande standplaatsen vervalt. De vergunning geldt voor twaalf jaar, dat was vijf. Men krijgt als men wordt uitgeloot een overgangsregeling van eveneens twaalf jaar.

Schaars

Nieuw beleid is volgens B en W de consequentie van (eveneens nieuwe) wetgeving, waarbij tot de ‘schaarse vergunningen’ die voor een standplaats behoren.  Men heeft dus krachtens het nieuwe gemeentelijke beleid niet meer de zekerheid dat de eenmaal gegeven standplaats tot in lengte van dagen blijft. Vandaar ook de overgangstermijn. Maar dat standplaatsen in het centrumgebied verdwijnen stuitte woensdag bij sommige fracties tegen de borst. Fractievoorzitter Patrick Adriaans van de SP bijvoorbeeld. Becker dreigde met een amendement of motie bij de raadsvergadering op 31 januari en fractievoorzitter Montelbaan van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) zag ook niets in de uitzondering voor het Stadshart. Daar konden Tawros Aslanjan (D66), Arnout van den Bos (PvdA) en Bart Dorgelo (VVD) het eigenlijk wel mee eens zijn. Overigens vindt men in elke wijk, niet alleen in het Stadshart, wel concurrentie van standplaatsen. Hij vermoedde dat B en W teveel naar de eigenaar van het winkelcentrum in het Stadshart (Unibail-Rodamco-Westfield) hebben geluisterd. “U kunt niet aangeven waarom u er van overtuigd bent dat standplaatsen in het Stadshart niet kunnen”, zei hij tegen wethouder Elzakalai.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.