Kennelijk omdat het niet lukt de Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) massaal aan de duurzaamheid te krijgen, organiseert de gemeente weer een serie zogeheten op hen gerichte informatiebijeenkomsten. Die worden in diverse wijken gehouden, bijvoorbeeld in De Bolder op dinsdag 7 november (19.30 tot 21.30 uur).

Daar gaat het om het begin van het verduurzamingstraject, de financiering ervan en hoe men de toestemming van alle leden (eigenaren van woningen) krijgt. Van de circa 500 VVE’s hebben tot nu toe 94 ingestemd met verduurzaming.

Verbeterd

Er worden méér informatieavonden gehouden. Bijvoorbeeld in het zalencentrum ’t Baken in Aalsmeer op woensdag 8 november (19.30 tot 21.30 uur). Die is dan bestemd voor VVE’s van woningen die energielabel D, E, F of G hebben. “Deze avond is specifiek gericht op VVE’s met een lager energielabel en concentreert zich op energiebesparende maatregelen, zonnepanelen en beschikbare financiële regelingen”, zegt de gemeente. En op maandag 13 november (19.30 tot 21.30 uur) is er een meeting voor eigenaren van woningen met energielabel C in het raadhuis te Aalsmeer. “Deze bijeenkomst is gericht op VVE’s met een beter energielabel en hoe bestaande onderhoudsplannen kunnen worden verbeterd”, zegt de gemeente.

Uitdagingen

Zij geeft toe dat de VVE in het algemeen voor ‘complexe uitdagingen’ staat als het gaat om duurzaamheid. Maar de informatiebijeenkomsten daarover blijken volgens haar ‘een effectieve manier’ te zijn om die verenigingen van eigenaren te ‘inspireren en te ondersteunen bij het verduurzamen van hun panden.’ Zij ziet een voorbeeld in VvE La Foresta (foto bestuur), in Bovenkerk naast Silversant, die na deelname aan een bijeenkomst ‘de gemeente benaderde voor hulp’. Met een gemeentelijke subsidie kreeg de vereniging die steun van een ‘duurzaamheidsadviseur’ en kon de vereniging de gehele procedure tot besluitvorming van de leden en uitvoering doorlopen.

Zonnepanelen

Voor duurzaamheidswethouder Floor Gordon zijn informatiebijeenkomsten de aanzet tot het verduurzamen door de VvE. “Het verduurzamingsproces voor VvE’s is vaak erg gecompliceerd”, zegt zij. Vandaar de gemeentelijke subsidie waarmee de bestuursleden een adviseur in de arm kunnen nemen. Die ondersteunt hen volgens haar bij het proces.

De VvE La Foresta plaatste, op basis van de adviezen, 165 zonnepanelen op twee daken, die samen bijna 60.000 kWh aan duurzame energie per jaar, met een indrukwekkende CO2-besparing van 27.300 kg per jaar, meldt de gemeente. “Elke appartementseigenaar heeft geïnvesteerd in vijf panelen die direct zijn aangesloten op hun eigen groepenkast. Daarnaast hebben de gezamenlijke eigenaren, verenigd in VvE La Foresta, geïnvesteerd in 40 panelen voor de collectieve gebouwinstallatie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.