Volgens burgemeester Tjapko Poppens, zelf lid van de VVD, is het belangrijk 22 november te gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Hij wijkt daarin geenszins af van andere burgemeesterlijke adviezen. Ook niet van de raad die zijn voorgangers gaven.

“Het gaat bij de Tweede Kamer verkiezingen om belangrijke onderwerpen die ons allemaal raken, zoals klimaat, wonen, onderwijs, zorg en immigratie”, zegt hij. Het is hem wel duidelijk dat, met alle wisselingen in Den Haag, dat velen nog niet weten op welke partij te stemmen. Hij adviseert een stemwijzer om erachter te komen welke partij het beste past bij de standpunten van  de inwoners van Amstelveen. “Denk niet: Wat maakt die ene stem uit, elke stem telt,” zegt hij.

41 stembureaus

 De 41 stemlokalen in Amstelveen zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Om te kunnen stemmen heeft men een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Het identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal vijf jaar verlopen zijn. Op een stempas staat een stembureau in de buurt van de kiezer, maar men mag stemmen in ieder stembureau in Amstelveen. Met uitzondering van het stembureau in Brasserie Paardenburg zijn alle stemlokalen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Op het raadhuis staat een stemapparaat met audio-ondersteuning voor mensen met een visuele beperking, zodat zij zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Volmacht

Men kan ook een volmacht afgeven, als men zelf niet stemmen kan. Daartoe moet men de achterkant van zijn of haar stempas invullen. Dat kan tot op de dag van de verkiezingen. Deze volmacht is alleen geschikt als de persoon die namens degene die de volmacht afgaf zelf ook gaat stemmen in Amstelveen. Men  moet dan wel de gemachtigde een stempas en (een kopie van) het identiteitsbewijs meegeven. Een kopie van een identiteitsbewijs kan ook via een Smartphone worden getoond.

Andere gemeente

Wie een kiezer in een andere gemeente voor zich wil laten stemmen, kan diegene daartoe machtigen. Vraag dan een ‘schriftelijke volmacht’ aan via het formulier ‘Verzoek om per volmacht te mogen stemmen’. Het formulier moet uiterlijk 17 november in het bezit van de gemeente zijn.

Hulp bij het stemmen

Voor mensen met een beperking zijn er verschillende websites met extra uitleg en hulp bij het stemmen. Kijk op www.hoewerktstemmen.nl en www.alzheimer- nederland.nl/stemmen. Er zijn ook verschillende stemwijzers: stemwijzer.nl, Kieskompas en MijnStem – MijnStem stemhulp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.