Dr. Rémy Limpach (foto) geeft op woensdag 22 november (20.00 uur) in Huis Elsrijk aan de Graaf Aelbrechtlaan 138 in Amstelveen een zogeheten Elsrijklezing met als titel ‘Dekolonisatie van Indonesië: Oorlog & geweld’. Men kan zich daarvoor aanmelden via elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl.

Boekhandel Blankevoort (Rembrandtweg) is er samen met de ‘denkersclub Elsrijk’ van Stadsdorp Elsrijk de organisator van.

Brandende Kampongs

De lezing gaat over de zogeheten politionele acties, toen honderdduizenden Nederlandse soldaten streden in 1945-1949 tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Het werd geen oorlog genoemd. Er waren nauwelijks meldingen van grensoverschrijdend militair geweld. In een regeringsrapport van 1969 werd gesteld dat het om incidenten en excessen ging, enige rotte appels.

In zijn proefschrift ‘De brandende kampongs van Generaal Spoor’ bewijst Rémy Limpach het tegengestelde. Uit zijn studie, naar zijn zeggen op onderzoek van bronnen die historici tot dan toe links lieten liggen, rijst het beeld op van een leger dat onder leiding van generaal Spoor op grote schaal extreem geweld als wapen inzette.

 Multatuli

Volgens Limpach blijken de woorden van Multatuli uit 1860, over een Sumatraans dorp dat door Nederlanders was veroverd ‘en dus in brand stond’, negentig jaar later onverminderd actueel. Zijn proefschrift ‘is meer dan een rechtzetting van een vertekende werkelijkheid’, zeggen de organisatoren van de lezing. “Het boek stemt tot nadenken en raakt een gevoelige snaar in het debat over de Nederlandse overheersing in Nederlands-Indië.”

Wetenschap

Limpachs dissertatie was voor de regering aanleiding om drie wetenschappelijke instituten te vragen om een gedegen onderzoek te doen naar ‘dekolonisatie, onafhankelijkheid, geweld en oorlog in Indonesië’. De titel van het samenvattend eindrapport ‘Over de grens’ geeft in het kort al de kern van de conclusie aan: De Nederlandse krijgsmacht nam in de oorlogvoering tegen de Indonesische nationalisten de scheiding van aanvaardbare vormen van militair geweld en extreem geweld niet in acht. De regering heeft de hoofdconclusies van het eindrapport bij de publicatie op 17 februari 2022 overgenomen en ook de Tweede Kamer kon zich in meerderheid op 14 juni 2023 vinden in deze benadering. Het politieke debat is dan voorlopig afgerond, de maatschappelijke discussie en het wetenschappelijk debat gaan door.

De toegang tot de lezing is gratis, maar een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld en maakt toekomstige Elsrijklezingen mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.