We worden belazerd door Frans Timmermans, voorheen klimaatpaus der Europese Unie, en diens idiote aanhang. Maar op z’n gunstigst heeft hij dat zelf niet eens door. Nu hij Brussel verliet, is hij lijsttrekker van PvdA-GroenLinks, met de bedoeling premier van Nederland te worden.

Als dat laatste gebeurt, neemt de emigratie toe, verwacht ik persoonlijk. Zeker nadat enkele mensen, zowel bemiddelde als onbemiddelde, ongevraagd dat zeiden. Hij hield er in Brussel de krankzinnige these op na dat Biomassa ‘groen’ is, terwijl het de meeste CO2-uitstoot levert die men bedenken kan, en was lange tijd tegen kernenergie, die 0 uitstoot geeft.

Arbeiders

In de Amstelveense PvdA-fractie in de gemeenteraad schijnen ook verschillende meningen te heersen. De waarheid lijkt dat Timmermans zich bekeerd heeft van voormalige PvdA standpunten tot een onverdeeld GroenLinks evangelie. Dat gaat bijvoorbeeld raadslid Rosalie Bouwman te ver, die tijdens een PvdA vergadering zei dat zij GroenLinks vooral ‘groen’ vond en niet zo rood. Zij stond kennelijk achter de oude sociaal democratische boodschap dat ook arbeiders zich moeten kunnen verheffen. Maar een prominent PvdA-lid, dat in Amstelveen bij de start van de gezamenlijke lokale campagne was, vertelde mij dat de arbeiders tot zijn leedwezen hadden afgehaakt.

‘Kneiterlinks’

Overigens vindt raadslid Arnout van den Bosch het allemaal prima en is een voorstander van de fusie. Niet voor niks zei hij in de gemeenteraad dat hij in wezen voor een ‘kneiterlinks’ college is. Maar toen moest de verkiezingstijd nog komen, die zijn partij in een coalitie met o.a. VVD en D66 zou brengen. Zelf voelt hij meer voor GroenLinks, de lokale fractie die hem ooit vroeg wat hij in hemelsnaam onder ‘betaalbaar wonen’  verstaat. Maar ja, de zijne zit nu in de coalitie, dus hij praat met meel in zijn mond.

Groen

Er zijn er die nog steeds geloven dat de PvdA primair een arbeiderspartij is, die opkomt voor de minvermogenden. Maar GroenLinks wil haar naar het ‘groene’ trekken en PvdA’er Frans Timmermans is al daartoe bekeerd. In tegenstelling tot het prominente plaatselijke PvdA-lid, die na afloop van die start van de gezamenlijke campagne in ’t Pluspunt zei: “Die arbeiders zijn we toch al kwijt.” Hij was er niet blij mee en wilde de mensen in die doelgroep terug winnen. Ik wens hem veel succes, maar denk dat het met GroenLinks, met uitsluitend aandacht voor klimaat, milieu en de fiets, niet gaat lukken. Rood is Groen geworden. Timmermans was dat al, dus het was een goede zet van GroenLinks die lijsttrekker van de combinatie te maken. Met Amstelveense steun.

Draaitol

Een ding moeten wij Timmermans meegeven: Hij spreekt veel talen. Dan kan hij dus zijn onzin veeltalig kwijt. Iemand die biomassa als ‘groen’ afficheert, wekt de indruk dat zijn verstandelijke vermogens niet meer okay zijn. Ik wil niet wijzen op zijn letterlijke gang over lijken, bewezen door zijn uitspraken over de bij MH17 en de in Haarlem bij een storm omgekomenen. Dat is nu eenmaal zijn politieke strategie en die gaat soms over lijken.

Dat hij verdediger is van de politieke islam, getuige de promotiefoto waarop hij staat met ter linker en rechterzijde de enige hoofddoekdraagsters op de kandidatenlijst, vind ik eerlijk gezegd gevaarlijker. Zijn verkiezingsprogramma zegt dat het dragen van een hoofddoek bij politie-uniformen moet worden afgeschaft. Alle religieuze uitingen, staat er. Maar het was de islam die er het eerst over begon. Christenen en Joden, bijvoorbeeld, waren er niet opgekomen en handhaafden het ‘neutrale’ uniform. Terwijl Timmermans zich in de recent gehouden Abel Herzberglezing tegen de verzuilde samenleving uitsprak. Maar, voorbijgaande aan de situatie in Iran, waar vrouwen soms worden vermoord als zij de hoofddoek niet dragen, propageert Timmermans de dwang van de islam. Daarin maakt hij de draaiende beweging, die de politiek nu eenmaal eigen is.

8 REACTIES

 1. Kritisch is altijd goed!
  En nu ook een kritische colomn over het neoliberale gedachtengoed of is dat te veel gevraagd aan een journalist?

 2. Johan Bos steunt de VVD op alle mogelijke manieren. Dit schotschrift*) aan het adres van haar grootste tegenstander, de rood-groene Timmermans, is daar één van.

  *) Vorm van het pamflet waarin iemand of iets op een beledigende, spottende of ironische manier wordt aangevallen of belachelijk gemaakt. Men spreekt daarom ook wel van hekelschrift, smaadschrift, spotschrift of schimpschrift. (dbnl)

 3. @Johan Bos, u verwacht dat de emigratie zal toenemen als Timmermans premier wordt. Dat betekent dat er meer mensen uit Nederland vertrekken dan aankomen. Leg dat eens uit.

  • Er staat alleen dat het E-getal groter wordt, los van wat het I-getal wsl gaat doen…..
   Overigens ben ik ook beslist geen fan van deze zakkenvullende salonsocialist welke niet eens zonnepanelen etc heeft op zijn optrekje, dat zegt ook veel over zijn milieu affectie. Rood en groen bij elkaar geeft een viezig soort “bruin”…
   BTW ben ook geen fan van de partij van de leugenaar. Yesilgöz doet het wel beter tot nu toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.