In een dorpsvisie voor Nes aan de Amstel, waarmee de Dorpsraad zich nu bezighoudt, moet ook een multifunctioneel gebouw ter sprake komen. Dat zei de pas geïnstalleerde Dorpsraad dinsdagavond.

Op dit moment zijn er drie panden, waarin culturele en maatschappelijke meetings plaats vinden: De school ‘De Zwaluw’, de Urbanuskerk en het dorpshuis ‘De Nesse’.

Kerk

Maar als er toch nieuwbouw voor de school moet komen, bestaat de kans op een multifunctioneel gebouw voor de Nes. Met die gedachte speelden de leden van de Dorpsraad. Maar dat heeft gevolgen voor zowel het dorpshuis als de kerk. Het kerkgebouw is eigendom van het rooms katholieke bisdom. En die heeft een totaal andere visie dan de meerderheid van de Nessers, vertelde het lid Rinus Verheggen, die overigens de kerk vertegenwoordigt. De bisschop is tegen alles wat niet katholiek is, bleek uit zijn woorden. Dat standpunt is toch min of meer onhoudbaar met maar vijftig overgebleven kerkgangers, die voor het onderhoud en beheer van de kerk opdraaien. Verheggen stelde voor er een aparte ruimte voor culturele evenementen in te maken. Dat zou redelijk rendabel zijn, vond de raad. Maar niet alle culturele evenementen lenen zich voor de min of meer gewijde kerkelijke omgeving. “Wij moeten weten wat wel en niet kan”, zei voorzitter Henk Boelrijk. Intussen kwam uit het publiek de vraag of de beperkingen die voor de kerk gelden ook voor de pastorie van toepassing zijn.

 Sociale woningbouw

Terwijl het lijkt dat de gemeente gezinnen in Nes wil hebben om bijvoorbeeld de basisschool te vullen, werkt het bij Woningnet in zwang zijnde puntensysteem dat tegen. Die conclusie trok een vrouw op de tribune, die een sociale huurwoning voor haar zoon wilde. In die sector vrijkomende woningen boven de vijftig vierkante meter gaan per definitie naar meer dan driepersoons huishoudens. Jongeren komen dus niet aan bod. Maar veel jongeren willen wel in het dorp blijven wonen en de gemeente kan daar niet al teveel bij helpen. Er zijn op dit moment geen getallen over woningzoekenden in Nes en hoeveel er daarvan slagen. In een visie moet komen dat de vitaliteit van de dorpsgemeenschap behouden blijft. Maar de vraag werd opgeworpen of er dan niet een vorm van discriminatie ontstaat tussen groepen. Is een Nesser beter dan een niet-Nesser? Die vraag kwam ook op tafel bij de Dorpsraad. Die woningmarkt is niet alleen voor Nes aan de Amstel, maar voor heel Amstelveen een probleem. Maar de Dorpsraad wil wel graag dat de dorpsgemeenschap in de Nes blijft bestaan en er niet voortdurend ‘nieuwelingen’ bij komen doordat het dorp nu eenmaal bij de gemeente Amstelveen hoort.

Michel Becker (foto boven), die inmiddels ook Statenlid in Noord-Holland voor de BBB is, heeft de kleine kernen blijkbaar hoog in het vaandel. Hij wilde dat iemand van GS, waarin BBB is doorgedrongen, een gedeputeerde naar Nes stuurt en de belangen van het dorp doorziet.

Wethouder

Een deel van de vergadering werd dinsdag bijgewoond door wethouder Floor Gordon. “Ik denk niet dat ik overal een antwoord op heb”, zei ze over het belangrijke adviesorgaan van de gemeente, dat de nodige problemen heeft. Een dorpsvisie juicht zij toe en wil zij graag in die van de gemeente integreren.  Maar woningen toewijzen blijft voor haar moeilijk. Mogelijk ontstaat er na de verkiezingen op 22 november een nieuwe situatie. Intussen zijn betaalbare woningen in heel Amstelveen moeilijk te krijgen. De gemeente heeft overigens wat de Zwarte Kat (zowel café als buurtschap) betreft verloren van bewoners, die naar de Raad van State gingen. Die oordeelde dat de gemeente had verzuimd een ontheffing te vragen aan de Provincie voor de bouw van drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat. Volgens de provincie is dat deel van wonen langs de Amstel ‘landelijk’ gebied, maar de gemeente zei opeens dat het stedelijk was. De gemeenteraad wijzigde op voorstel van B en W het bestemmingsplan, zodat de bouw mogelijk werd; een besluit dat dus door RVS werd vernietigd. “Laten we vaststellen dat wij ervan geleerd hebben”, zei Gordon tegen de Dorpsraad. Intussen is de ontheffing wel aangevraagd, maar nog steeds niet verleend.

Voorzitter Henk Boekrijk dankte na de vergadering een trouwe bezoekster van de bijeenkomsten van de Dorpsraad, die ook van belang was voor de dorpsgemeenschap, maar nu elders gaat wonen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.