Op Uilenstede is vrijdag, tijdens een feestelijke avond, het nieuwe theatercomplex De Landing gelanceerd. Het is het voormalige cultureel centrum Griffioen van de VU.

Er werden ook twee openbare kunstwerken officieel onthuld. Het theater wordt de komende jaren gebruikt als een cultureel-maatschappelijke voorziening en uitvalsbasis voor Schouwburg Amstelveen aan het Stadsplein.

Productiehuis

Het ontwikkelen van een cultureel-maatschappelijke functie in Uilenstede is een ambitie uit het coalitieakkoord 2022-2026. De schouwburg in De Landing een productiehuis starten en een ‘broedplaats’ voor jonge makers. Er komt volgens Raat een ruimte voor creatieve activiteiten en is een ontmoetingsplek voor studenten, gebruikers van Uilenstede en Amstelveense bewoners. “Hiernaast wordt het campusterrein verrijkt met kunstwerken.”

Kunstwerken

De kunstwerken zijn een muurschildering van Gijs Frieling bij tramhalte Uilenstede, genaamd ‘Kingdom Uilenstede’ en het ‘Paws’ van Aisjha Madu op het campusterrein. Beide werken zijn geïnspireerd op verhalen, anekdotes en ervaringen van bewoners en gebruikers van Uilenstede. Zij zijn vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming.

Uilenstede

Om theatercomplex De Landing mogelijk te maken, is de gemeente een huurcontract aangegaan met gebouweigenaar DUWO voor de duur van vijf jaar. Schouwburg Amstelveen en het Amsterdamse Bostheater hebben de handschoen opgepakt om, in samenspraak met andere partijen, een toekomstplan voor het complex (voorheen Cultuurcentrum VU Griffioen) te schrijven. Schouwburg Amstelveen moet naar verwachting in 2025 en 2026 tijdelijk de deuren sluiten wegens verbouwing van de zogeheten ‘cultuurstrip’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.