Amstelveen is niet een plaats waar gezinnen wonen. Slechts ruim een kwart (27%) van de Amstelveense huishoudens bestaat uit een paar met kinderen. Daarnaast zijn er 7% eenoudergezinnen, maar bijna de helft (40%) woont alleen. Dat meldt Facts & Figures, de jaarlijkse uitgave van de gemeente vol statistieken.

Van de 94.435 inwoners die Amstelveen op 1 januari telde, had bijna een kwart (23%) een buitenlandse nationaliteit. De 142 nationaliteiten in de stad werden aangevoerd door 4846 mensen uit India, ruim 1700 Japanners en 1116 Turken.

Groei  naar 108.000

De gemeente constateert dat de (internationale) bevolking vorig jaar met 2000 personen is uitgebreid en dat de Amstelveense bevolking gemiddeld groeit met 1% per jaar en dat die groei doorzet naar 108.000 mensen. De uitgave geeft een beeld van allerlei terreinen, zoals het internationale karakter, sport en cultuur.

Er wonen meer vrouwen (52%) dan mannen (48%) in Amstelveen. De uitgave vermeldt niets over andere genders. Wel dat de gemiddelde Amstelvener (40,9 jaar) is iets jonger is dan de gemiddelde Nederlander (42,3 jaar).

Bedrijven

Door de ligging bij onder meer Schiphol en de daarmee samenhangende gunstige economische positie groeit het aantal bedrijven nog steeds. Er zijn er nu 12 duizend, wat inhoudt dat in de laatste tien jaar het aantal met 3800 is uitgebreid. De meeste ondernemingen houden zich met zakelijke dienst verlening bezig. De bedrijven bieden wel werk aan bijna 55 duizend mensen, maar die kunnen hier onmogelijk wonen.

Onderwijs

Verspreid over Amstelveen zijn 28 schoollocaties (basisonderwijs, voortgezet onderwijs en particulier onderwijs). Er zijn wegens het internationale karakter van de bevolking ook verschillende internationale scholen. Leerlingen wonen in Amstelveen gemiddeld dichterbij primair bekostigd onderwijs (1,79 kilometer) in vergelijking met Nederland (2,09 kilometer).

Cultuur

In 2022 openden culturele instellingen hun deuren voor het eerst na de coronapandemie weer nagenoeg het hele jaar. Dit is terug te zien aan de bezoekersaantallen, die bijna weer op hetzelfde niveau zijn als voor de pandemie. Overigens had onder meer het Cobra  Museum op een hoger aan tal bezoekers gerekend.

Kijk voor de rapportage Facts & Figures 2023 op: https://www.amstelveen.nl/in-amstelveen/publicatie/feiten-en-cijfers_amstelveen-in-cijfers

Actuele gegevens vindt men op www.amstelveen.incijfers.nl. Men kan zelf tabellen samenstellen over thema’s zoals bevolking, wonen, bedrijvigheid en onderwijs. Veel cijfers zijn ook op wijkniveau en over meerdere jaren beschikbaar.

29 REACTIES

 1. Zoals wel vaker, complete lariekoek wat hier geschreven wordt. Amstelveen is niet een plaats waar gezinnen wonen? Meteen daarna volgt dat 34 procent van de inwoners in gezinsverband woont. Lees je teksten toch eens na, Johan!

 2. 34 procent van de huishoudens woont in gezinsverband. Aangezien elk gezin per definitie uit minimaal twee personen bestaat, woont minimaal 68 procent van de inwoners in gezinsverband!

  • Goed gelezen. 27% van kinderen woont bij vader en moeder (of een paar van hetzelfde geslacht). Daarnaast zijn er ‘éénoudergezinnen’ (7%), bijvoorbeeld ontstaan door scheiding, draagmoederschap of overlijden. Lezen wat er staat wens ik ook u toe. Veertig procent van de bevolking woont alleen. Hoe komt u dan aan 68% van andere woonvormen?

  • ????????????????????? Alleenwonend (t.o.v. andere woonvormen de grootste groep) is 40%. Hoe komt u dan aan 68% die wel in ‘gezinsverband’ leeft. Voor het begrip ‘gezin’ heb u blijkbaar een andere opvatting dan ik. Maar van ‘lariekoek’, door u graag gebruikt, wil ik u niet beschuldigen…..

   • Johan Bos verwijdert alle reacties die niet in zijn straatje van pas komen. U stelde terecht een aantal goede vragen. Johan kan daar geen goede reactie op geven, dus verwijdert hij “gewoon” uw hele bijdrage.

   • Ja, ik zal online altijd voor de anonimiteit kiezen. Dat is het gevolg van de tijd waarin we leven. Daar kan ik alles van vinden, maar zo zij het.

    Maar wat doet anonimiteit eigenlijk af aan mijn mening? Een discussie is toch een zienswijze boven water te krijgen. Hoe meer inzichten zich kenbaar maken, des te beter men een oordeel kan vormen. Waarom zou anonimiteit dat in de weg staan? En trouwens, zo anoniem ben voor jou niet. Jij ziet toch mijn mailadres.

    • U kiest voor de anonimiteit wegens de middelen van deze tijd, maar wilt die wel graag gebruiken voor een discussie? Ik weet dus nooit met wie ik in gesprek ga. Dat brengt mij er toe die anonieme reageerders te mijden. Sommigen vinden dat censuur, maar die is een gevolg van het volkomen anoniem blijven en toch allerlei beschuldigingen uiten. Mag ik trouwens het mailadres bekend maken?

 3. U kunt schrijven noch rekenen. Suggesties die u van lezers van uw blog krijgt, verwijdert u. Het is te triest voor woorden, maar ja: u bent al een oude man. Niet wijsheid komt met de jaren, maar eigenwijsheid in uw geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.