Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is slechts 1,1 procent van het totale huizenaanbod toegankelijk. Zij kunnen namelijk geen hypotheek krijgen. Voor tweeverdieners is de situatie iets beter dan vorig jaar; die kunnen nu bijna een kwart (24,4%) van het huizenaanbod kopen, volgens de hypotheekbemiddelaar De Hypotheker.Die bracht per regio in kaart hoeveel woningen beschikbaar zijn voor singles en tweeverdieners met een modaal inkomen.

Jan Modaal

“De vooruitzichten op de huizenmarkt zijn voor alleenstaanden met een modaal inkomen vorig jaar nauwelijks verbeterd”, zegt franchisenemer in Amstelveen Chris der Salm van De Hypotheker. Hoewel hun gemiddelde modale inkomen steeg, is dat volgens hem vrijwel tenietgedaan door de stijging van de hypotheekrente. “Tegelijkertijd zien we wel enkele lichtpuntjes. Zo zal de hypotheekrente naar verwachting in de loop van dit jaar licht dalen, waardoor de leencapaciteit van ‘Jan Modaal’ op termijn iets kan verbeteren. Daarnaast is het woningaanbod in het afgelopen jaar gegroeid en ruimen steeds meer beleggers het veld door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt, waardoor de vooruitzichten zijn verbeterd.”

Tekort

Maar bij alle min of meer positieve ontwikkelingen mag men niet uit het oog verliezen dat er nog steeds sprake is van een grote schaarste aan betaalbare woningen, zegt Der Salm. “Er is sprake van een tekort van ruim 390.000 woningen: een stijging van bijna 20 procent in vergelijking met een jaar geleden. Inzetten op een verdere vergroting van de woningvoorraad is hierdoor onverminderd belangrijk.”

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.